Το Κουρί, η προσθήκη τεσσάρων αιθουσών στο 18ο δημοτικό σχολείο Κοζάνης και ο δρόμος Αγίας Παρασκευής-Καρυδίτσας είναι τρία μόνο από τα έργα που σταματούν στο δήμο Κοζάνης λόγω έλλειψης χρημάτων. Τα έργα αυτά είχαν ενταχθεί στον τοπικό πόρο, ο οποίος ακόμα δεν έχει αποδοθεί και είναι αβέβαιο ακόμα το μέλλον του.

Στο Κουρί έχουν εκτελεστεί εργασίες 280.000 ευρώ και απομένουν 520.000 ακόμα με τον εργολάβο να έχει πάρει μόνο ένα μικρό κομμάτι 60.000 ευρώ περίπου. Ο δρόμος Καρυδίτσας -Αγίας Παρασκευής σταμάτησε πριν προχωρήσει μεγάλο κομμάτι των εργασιών μετά από αμοιβαία συμφωνία εργολάβου -δήμου. Το σύνηθες μοτίβο είναι να μην πληρώνεται ο πρώτος λογαριασμός από το δήμο, οπότε και να οδηγείται το έργο σε αναγκαστική διακοπή.

Βεβαίως υπάρχουν και έργα, όπως αυτό της Μεταμόρφωσης-Βατερού και οι ασφαλτοστρώσεις εντός και εκτός σχεδίου της Κοζάνης , τα οποία έχουν υλοποιηθεί στο 100% ή και λιγότερο και αδυνατεί ο δήμος να τα εξοφλήσει. Σε αυτήν την περίπτωση ο δήμος οφείλει να πληρώσει τα συμβασιοποιημένα ποσά με μεγάλους τόκους, ενώ με τη διακοπή των εργασιών διασφαλίζονται κατά κάποιο τρόπο και οι δύο πλευρές .

Υπάρχουν συνολικά έργα 1, 7 εκ μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά, όπως το αρδευτικό στην Άνω Κώμη , η ομβροδεξεμενή στην Σκήτη και άλλα , τα οποία δεν έχουν προχωρήσει καν και παρότι υπάρχει σύμβαση με τον εργολάβο παραμένουν στα χαρτιά .Αναμένοντας τον τοπικό πόρο σε μια περίοδο που η ΔΕΗ αφήνει το λιγνίτη, οι εργολάβοι παραμένουν ακόμα απλήρωτοι , οι μονάδες κλείνουν με τους εργαζόμενους να μην γνωρίζουν την επόμενη μέρα και την περιοχή να ψάχνει την τύχη της…

Ιωάννα Παπαδημητρίου