Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Τσοτύλι την Παρασκευή για την δημιουργία κλειστής δομής κράτησης μεταναστών . Μετά από επιτόπια επίσκεψη του Αλέκου Ζυμπιλίδη στο Παρανέστι Δράμας σε υπάρχουσα δομή , αναφέρθηκε ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο το Βόιο αν δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος .Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άριστες, υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, καθαρίστριες , πτέρυγες 80 ατόμων , χώρος για τις προσευχές τους, δεν είναι ανακατεμένοι ανά θρησκείες, αλλά σε θαλάμους 12 ατόμων. Περιθάλπονται στο Κέντρο Υγείας του χωριού , αλλιώς στο Νοσοκομείο της Δράμας. Φυλάσσεται με κάμερες με 24 παρακολούθηση.Είναι 102 αστυνομικοί και μια ομάδα ματ των 15 ατόμων.Οι διοικητής ανέφερε μόνο ένα περιστατικό στα 7 χρόνια λειτουργίας.

Το δημοτικό σχολείο βρίσκεται 60 μέτρα από τη δομή,κανένας δεν παραπονείται.Έχουν πάρει κάποιους καθαριστές έξι από τον χωριό, ο δήμος μαζεύει τα σκουπίδια, ανά ένα μήνα μπαίνει μέσα ο ιδιοκτήτης μάρκετ και πουλάει είδη υγιεινής, σοκολάτες και το κέτερινγκ είναι 5, 80 το άτομο με τέσσερα τοπικά να μοιράζονται ανά μήνα.Μίλησε για οφέλη για την περιοχή μας, όπως το άνοιγμα της Δημοτικής Αστυνομίας και την επάνδρωση του Κέντρου Υγείας με τη διερεύνηση του θέματος να συνεχίζεται.

Ιερέας από το Τσοτύλι αναφέρθηκε για ένα ακόμα πρόβλημα στην περιοχή μας με τις ΜΚΟ να ξεσηκώνουν τους ανθρώπους και να παίρνουν κέρδη από τον πόνο τους. Το ζήτημα έχει πολλές διαστάσεις κατά την γνώμη του όχι μόνο από την πλευρά του κέρδους, αλλά και εθνικό. «Οι πρόγονοί μα πάλεψαν για να μιλάμε ελληνικά ούτε τούρκικα ούτε σλαβικά».

Απόδημος τόνισε ότι αύριο μια κυβέρνηση άλλη που δεν δέχεται τα κλειστά κέντρα πιθανόν να τα ανοίξει με αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία .Η πληγωμένη Μακεδονία δεν θα αντέξει άλλες λάθος επιλογές. Αν σε έναν ελληνορθόδοξο πολιτισμό διαταραχτεί η κοινωνική συνοχή με την πρόσμειξη εκατοντάδων αδιευκρίνιστης προέλευσης τίθεται θέμα.Οι λαθρομετανάστες δεν φιλοξενούνται συνέχισε και πρότεινε το Οικοτροφείο Τσοτυλίου να φιλοξενήσει ελληνόπουλα.

Μέσα σε άλλα αναφέρθηκε ότι η Μακεδονική Αδελφότητα θα δίνει τα 2/3 των εσόδων ενός ακινήτου που νοικιάζει σε μαθητή λυκείου που εισέρχεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, περίπου 2.000 ευρώ. Και η Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σπουδών δίνει υποτροφία τριών χρόνων σε μεταπτυχιακούς σπουδαστές.

Ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Τσοτυλίου, εκπαιδευτικός με μεγάλη προϋπηρεσία στο Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής ανέφερε ότι το σχολείο σε λίγα χρόνια θα μείνει το μισό, ελπίζοντας την συνέχισή του με παιδιά μεταναστών.

Κατατέθηκε ψήφισμα της Νεάπολης κατά της δομή στο Παρόχθιο μεταξύ Τσοτυλίου και Νεάπολης, ενώ ταχυδρόμος από την περιοχή διερωτήθηκε πόσα νέα παιδιά κάτω των 28 ετών υπάρχουν στο Τσοτύλι για 150 θέσεις και αν η επιπλέον μοριοδότηση θα αφορά το Άνω Βόιο, ολόκληρο το Βόιο ή ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Ιωάννα Παπαδημητρίου