Ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτη ανακοίνωσε ότι πλέον θα υπάρχουν επιχειρήσεις δυο κατηγοριών, αμιγείς χώροι εμβολιασμένων και νοσησάντων και μεικτοί . Θα έχουμε δηλαδή κλειστούς χώρους εστιατόρια, κινηματογράφους , θέατρα και ανοιχτούς χώρους , γήπεδα και κέντρα διασκέδασης με διαβάθμιση χαρακτηριζόμενοι είτε ως αμιγείς εμβολιασμένοι είτε μεικτοί. Εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν κλείσει τον κύκλο εμβολιασμού και έχουν περάσει 14 μέρες ή έχουν νοσήσει. Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει αν η εκμετάλλευση είναι αμιγής ή μεικτή με τον επιχειρηματία να επιλέγει αν θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή και λοιπό πληθυσμό. Θα υπάρχει μάλιστα ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης.

Η διαβάθμιση θα είναι από το 75-85% για τους αμιγείς και από το 25% -75% στους μεικτούς Στους αμιγείς χώρους οι πελάτες δεν θα φορούν μάσκες ενώ στους υπόλοιπους δε θα φορούν .Θα υπάρχουν κυρώσεις και έλεγχοι. Στους αμιγείς θα προσέρχονται πελάτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόησης και στους άλλους με αρνητικό τεστ .Ο έλεγχος θα γίνεται μέσα από κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα, μια ψηφιακή εφαρμογή που θα βεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού .Στις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι και θέατρα, κινηματογράφοι από 1 Ιουλίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι από τις 15 Ιουλίου θα λειτουργήσουν οι αμιγείς κλειστοί χώροι όπου θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ)
Στους κλειστούς χώρους πλην κέντρων διασκέδασης, εστιατόρια και καφέ ,στους αμιγείς χώρους , θα υπάρχει 85% πληρότητα με μάσκα και self test γονέων για τους ανήλικους, μάσκα σε θέατρα και σινεμά . Στους μεικτούς χώρους η πληρότητα θα είναι στο 50% , με υποχρεωτική μάσκα σε θέατρα και σινεμά με τεστ για μη εμβολιασμένους και ανήλικοι με self test γονέων.

Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα)
Στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας η πληρότητα θα είναι στο 85% χωρίς μάσκα.Στους μεικτούς χώρους σε καταστήματα με λιγότερους από 1.000 καθήμενους η πληρότητα θα είναι στο 75% , σε χώρους κάτω των 5.000 καθημένων στο 70%, κάτω από 15.000 στο 60%.

Κέντρα διασκέδασης
Για τα κέντρα διασκέδασης , τα υπαίθρια που ξεκινούν 2 Ιουλίου , ως μεικτοί χώροι η πληρότητα θα είναι στο 25% με αρνητικό τεστ όσων δεν είναι εμβολιασμένοι .Μπορούν να είναι και όρθιοι. Στους αμιγείς χώρους των νυχτερινών κέντρων από 15 Ιουλίου η πληρότητα στο 60% και με όρθιους.

Γήπεδα
Τα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα που ξεκινούν στις 15 Ιουλίου θα είναι μόνοι αμιγείς χώροι , μόνο εμβολιασμένων και νοσησάντων , με 85% πληρότητα , χρήση μάσκα υποχρεωτική και για ανήλικους με self test γονέων.

Ιωάννα Παπαδημητρίου