Με εντάσεις και διαφωνίες πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 16/05,  η συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για το νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, η συγκεκριμένη τροποποίηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναδιοργάνωσης με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών, αποσκοπεί στο συνολικό εκσυγχρονισμό της περιοχής, ενώ, όπως τόνισε η Αντιπολίτευση, το οργανόγραμμα έρχεται πολύ αργά και αφήνει πολλά ερωτηματικά.

Πιο συγκεκριμένα, για μία αναντίρρητη ανάγκη μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Μπογιοτόπουλος Βασίλης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η τροποποίηση θα συντελέσει στο συνολικό εκσυγχρονισμό του Δήμου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “σήμερα, είναι σημαντική μέρα. Ο Δήμος συνεχίζει τη φάση του εκσυγχρονισμού. Είναι μία διαδικασία που έχει μπει σε στέρεες βάσεις. Υπάρχει καλός υπηρεσιακός μηχανισμός που στηρίζει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες του Δήμου Κοζάνης, γιατί αυτές οι αλλαγές που γίνονται στα θεμέλια του Δήμου μπορεί να μην έχουν άμεσα ορατά αποτελέσματα –  γιατί δεν είναι το πεζοδρόμιο, η λακούβα ή ένα ορατό έργο –  αλλά είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος θα γίνει αποτελεσματικότερος, ακόμα και αν έχει λιγότερους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους”.

Για το γεγονός ότι οι προτάσεις τους δεν λήφθηκαν υπόψη στην τελική πρόταση της αναμόρφωσης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Χριστοφορίδης Γεώργιος. “Εμείς γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τεκμηριωμένα να πούμε την άποψή μας την οποία θα διεκδικήσουμε και στο μέλλον” δήλωσε ο ίδιος. Ο επικεφαλής του Συνδυασμού Αδέσμευτοι Πολίτες του Δήμου Κοζάνης, Κωνσταντίνος Κύργιας, επισήμανε ότι έρχεται ένα δαιδαλώδες, σύμφωνα με τον ίδιο, οργανόγραμμα, τη στιγμή της εκπνοής της θητείας. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως “ένα οργανόγραμμα γίνεται πάντα από την αρχή μίας θητείας για να ξέρει πως θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες. Πέρα από αυτό, δεν απαντάει σε πάρα πολλά θέματα.  Τι αποσκοπεί αυτό το οργανόγραμμα αυτή τη στιγμή, τι δεν είχε το παλιό και έχει το καινούριο, πόσο θα είναι το κόστος των υπηρεσιών; Είναι πάρα πολλά ερωτήματα που δεν απαντώνται”.

Τέλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Λάζαρος Μαλούτας, αναφερόμενος στην τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών, καθώς και στην απόφαση του Δήμου να την πραγματοποιήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή, ανέφερε “Tο πρώτο σχόλιο είναι το ότι έρχεται καθυστερημένα με την έννοια του ότι μέσα στο τέταρτο έτος της δημοτικής περιόδου και μέχρι ο συγκεκριμένος Οργανισμός να πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις και να ανταπεξέλθει στις ενστάσεις, τις οποίες διαισθάνομαι ότι θα υποβληθούν, πιθανώς θα λήξει η δημοτική περίοδος και θα απευθύνονται στην επόμενη δημοτική αρχή. Δεύτερον, έχει μία σειρά από ζητήματα τα οποία για εμάς είναι ακατανόητα και θα ζητήσουμε διευκρινήσεις. Για παράδειγμα, ποια είναι η έννοια του να πάει η καθαριότητα των εσωτερικών χώρων στη Διεύθυνση Περιβάλοντος. Από την άλλη, μέσα από τον οργανισμό δε διαφαίνεται η αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων τα οποία οξύνονται τα τελευταία χρόνια”.

Ε.Σ.