Υπομονή μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας… συνέστησε ο Γενικός Δ/ντης της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ σχετικά με το αν όντως τα κερκυραϊκά απορρίμματα μπορεί να μεταφερθούν στην Κοζάνη

«Γιατί κάποιοι βιάστηκαν και προέτρεξαν να πουν ότι τα απορρίμματα της Κέρκυρας μεταφέρονται στην Κοζάνη και πως το πρόβλημα του νησιού λύθηκε…;»

Αυτό διερωτήθηκε σε επικοινωνία που είχε η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ μαζί του, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, Δημοσθένης Μαυρίδης, αναφορικά με όσα λέγονται και ακούγονται μετά την ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα για το θέμα της διαχείρισης των κερκυραϊκών απορριμμάτων.

Λίγο-πολύ ο κος Μαυρίδης εμφανίστηκε ενοχλημένος για το ότι υπάρχουν αρκετοί, που μοιάζουν να θεωρούν δεδομένη τη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρα στη Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ στην Κοζάνη, ασχέτως αν αυτό «βγήκε προς τα έξω» ως… απόσταγμα της προχθεσινής σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

«Η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ μπορεί να δεχτεί 24.000 τόνους το 2020…»

«Εμείς, ως Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ, δώσαμε το «παρών» στη σύσκεψη στην Αθήνα προκειμένου να καταθέσουμε την τεχνική μας άποψη και να προτείνουμε τη λύση εκείνη, η οποία θα μπορούσε -εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες αποφάσεις από όργανα και φορείς- ν’ αποφορτίσει την κατάσταση με τα απορρίμματα στην Κέρκυρα…» υπογράμμισε στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, για να προσθέσει:

«Εξηγήσαμε, λοιπόν, ότι η Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας στην Κοζάνη μπορεί να δεχτεί 24.000 τόνους «φρέσκου» σκουπιδιού για την επόμενη χρονιά, το 2020 και 50.000 τόνους σε ορίζοντα τριετίας. Αυτή ήταν η τεχνική λύση, την οποία καταθέσαμε στη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο προχθές.

Προσέξτε, μιλήσαμε για επεξεργασία και όχι για ταφή των απορριμμάτων αυτών. Και η ποσότητα των 24.000 τόνων για το 2020 εξαρτάται αποκλειστικά από την Κέρκυρα τι θα περιλαμβάνει και σε τι ποσοστό θα έχει καταφέρει το νησί να κάνει διαχωρισμό του ανακυκλώσιμου σκουπιδιού».

Τι ενόχλησε τον Γενικό Δ/ντη της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ…;

Γιατί, όμως, ο Δημοσθένης Μαυρίδης έδειξε να ενοχλείται από το «πανηγυρικό ύφος» ορισμένων στο νησί των Φαιάκων;

«Κοιτάξτε, το Δ.Σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ αποτελείται από πολιτικά πρόσωπα. Μιλάμε για εκπροσώπους Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν τις δικές τους απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να προκαταβάλει τη θέση, που θα κρατήσουν σ’ ένα θέμα, όπως είναι η αποδοχή των απορριμμάτων από την Κέρκυρα.

Μπορεί ο πρόεδρος του Δ.Σ., Παναγιώτης Πλακεντάς, να άφησε να διαφανεί πως το συνολικό κλίμα μεταξύ των μελών του Δ.Σ. είναι θετικό ως προς την αποδοχή των σκουπιδιών της Κέρκυρας, όμως είναι μεγάλο λάθος να θεωρούν κάποιοι ότι πρόκειται για μια τυπική διαδικασία.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ είναι μια άκρως ουσιαστική διαδικασία, η οποία θα γίνει μετά τον γόνιμο διάλογο που είχαμε στην πρόσφατη σύσκεψη στο Υπουργείο με τον Γ.Γ., κύριο Γραφάκο και όλους τους άλλους φορείς.

Είναι μια διαδικασία, η οποία θα κρίνει αν μπορεί να γίνει μεταφορά των απορριμμάτων από την Κέρκυρα. Αν αποφασιστεί πως αυτό μπορεί να γίνει, εν συνεχεία θ’ ακολουθήσει μια σειρά από διαδικασίες και αποφάσεις οργάνων και θα αποσαφηνιστούν οι τρόποι ολοκλήρωσης του σχεδίου αυτού, το οποίο ανακοίνωσε επίσημα χθες και το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος».

«Κάντε μερικές μέρες ακόμα υπομονή…»

«Όμως, επαναλαμβάνω -τόνισε με νόημα στην ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, Δημοσθένης Μαυρίδης- δεν πρέπει να προτρέχουμε και θα πρέπει να σεβαστούμε ότι εκκρεμεί μια συνεδρίαση ενός Δ.Σ. που αποτελείται από Δημάρχους και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι σωστό να θεωρούν κάποιοι ως δεδομένο το «Ναι» σε ότι αφορά την αποδοχή των σκουπιδιών. Ας κάνουν λίγη υπομονή στην Κέρκυρα, μερικές μέρες, ούτως ή άλλως Δευτέρα ή Τρίτη θα συνεδριάσει το Δ.Σ.. Εδώ τόσα χρόνια κάνατε υπομονή στο νησί με τα σκουπίδια στους δρόμους, δεν είναι δύσκολο να περιμένετε μερικές μέρες ακόμα…»

Δευτέρα ή Τρίτη συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα «μπει το νερό στ’ αυλάκι», αφού δηλαδή πρώτα λάβει την σχετική απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. στη συνεδρίασή του. Εκεί που τα συνολικά επτά μέλη του θα κληθούν να ταχθούν υπέρ ή κατά της μεταφοράς των κερκυραϊκών απορριμμάτων στην Κοζάνη και την επεξεργασία τους στη Μονάδα της ΕΠΑΔΥΜ, που λειτουργεί εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο αποδοχής των κερκυραϊκών απορριμμάτων θα έχει οικονομικό όφελος για την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θ’ ανέβει η ποσότητα των -απαραίτητων για τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας- απορριμμάτων, άρα θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων.

Αυτοί θα κληθούν ν’ αποφασίσουν…

Σε ότι αφορά τα επτά μέλη του Δ.Σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, που θα κληθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να λάβουν την απόφαση για την αποδοχή ή όχι των κερκυραϊκών απορριμμάτων, αυτά είναι τα εξής:

Παναγιώτης Πλακεντάς (δήμαρχος Εορδαίας) – Πρόεδρος Δ.Σ.
Γιάννης Κορεντσίδης (δήμαρχος Καστοριάς) – Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
Βασίλης Βασιλακόπουλος (αντιδήμαρχος Κοζάνης) / Γιώργος Δασταμάνης (δήμαρχος Γρεβενών) / Δημήτρης Ηλιάδης (δημοτικός σύμβουλος Φλώρινας) / Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου (δήμαρχος Άργους Ορεστικού) / Λάζαρος Μαλούτας (δήμαρχος Κοζάνης) – Μέλη Δ.Σ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΆΓΑΣ

Πηγή:http://www.enimerosi.com