Τα επιχειρηματικά πάρκα μπορεί να είναι ατμομηχανές ανάπτυξης σε μια περιοχή που δεν μπορεί να βασίζεται στον τουρισμό

Ο κ. Δημήτριος Οικονόμου μέλος του Δ.Σ. της Μετάβασης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης παρουσίασε τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για τα λιγνιτικά πεδία Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου – Κλειδιού – Αχλάδας. «Το αν θα σας αρέσει ή όχι είναι μια άλλη ιστορία» ολοκλήρωσε στο τέλος που όπως φαίνεται καθόλου δεν ικανοποίησε η παρουσίασή του, η οποία δεν έκανε καμιά αναφορά για επαναπόδοση εδαφών , παρά μόνο για τους ιδιοκτήτες( Μετάβαση Α.Ε. και ΔΕΗ) που θα αποφασίζουν για τις χρήσεις γης.

Τα λιγνιτικά πεδία ανήκουν κατά το ήμισυ στη ΔΕΗ και κατά το ήμισυ στη Μετάβαση όπως είπε. Αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες τους .Έχουν καθοριστεί σε αυτές τις εκτάσεις επιχειρηματικά πάρκα, αγροτοδασικές εκτάσεις, ΑΠΕ κ.ο.κ. Αυτά τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια έχουν εκπονηθεί από τον Όμιλο Σαμαρά υπό την επίβλεψη της Μετάβασης και της ΔΕΗ.

Πρόθεση της Μετάβασης είναι να κάνει βιομηχανική χρήση μέσω επιχειρηματικών πάρκων ανέφερε ο καθηγητής. Οι όροι δόμησης σε αυτήν την περίπτωση είναι πιο ευνοϊκοί για την επένδυση , όπως ο συντελεστής δόμησης που είναι διπλάσιος .Το ίδιο ισχύει για τα αναπτυξιακά κίνητρα. Ετοιμάζεται ένα οργανόγραμμα για πρόκληση ενδιαφερομένων που μπορούν να νοικιάσουν εδάφη από τον ιδιοκτήτη . «Τα επιχειρηματικά πάρκα μπορεί να είναι ατμομηχανές ανάπτυξης σε μια περιοχή που δεν μπορεί να βασίζεται στον τουρισμό» .

Ο ιδιοκτήτης αποφασίζει τη χρήση των εδαφών και αν πχ σε μια αγροτοδασική έκταση μπορεί να υπάρξει μια αγροτοδασική βιομηχανία συμπλήρωσε. Ανοίγει ένα μεγάλο φάσμα αγροτοδασικών δραστηριοτήτων .Στόχος είναι να ολοκληρωθούν τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια ως τέλος της άνοιξης. Έχει αναρτηθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το δεύτερο σκέλος είναι η διαβούλευση με την περιφέρεια να γνωμοδοτεί.

Ο Παναγιώτης Πλακεντάς , δήμαρχος Εορδαίας διερωτήθηκε αν υπάρχει γνώση τι συμβαίνει με τη σταθερότητα των εδαφών στα ορυχεία για να φιλοξενήσουν υπερκείμενες κατασκευές με τον κ. Οικονόμου να απαντά ότι η ευστάθεα των εδαφών δεν είναι παντού ίδια.

Ο δήμαρχος Εορδαίας τόνισε επίσης ότι οι καθαρά δασικού χαρακτήρα εκτάσεις γίνονται 776 στρέμματα από 53.000 το 2011 που έγιναν 33.000 το 2021. Οι ΑΠΕ από την άλλη από 4.000 στρέμματα το 2011 έχουν φτάσει στην τωρινή μελέτη στις 35.000 . 47 .000 στρέμματα οι αγροτικές δραστηριότητες ,αλλά εκεί υπάρχουν αποθήκες, εγκαταστάσεις ΑΠΕ με αποθήκευση. «Τι θα μείνει για τους αγρότες; Πόσες λίμνες περιλαμβάνονται στο σχέδιο;» διερωτήθηκε.

Ο πρόεδρος του περιφερειακού κ. Σαμαράς τον ρώτησε τι θα γίνει με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ και τους ιδιωτικούς ομίλους με τον κ. Οικονόμου να αναφέρεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό της Δυτικής Μακεδονίας που το ειδικό χωροταξικό που έπεται…

Ιωάννα Παπαδημητρίου