Ο κανονισμός των λαϊκών αγορών για τρίτη φορά δεν ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης. Μετά και από διαμαρτυρίες κατοίκων και μικροσυμβάντων που επενέβη η αστυνομία λέχθηκε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να γίνει η εκφόρτωση από την Παρασκευή, διότι αν γίνει κάποιο ατύχημα θα είναι υπεύθυνος ο δήμος. Η νέα πρόταση να ξεφορτώνουν το βράδυ της Παρασκευής 21:00-23:00 δεν έγινε αποδεκτή.

Οι εκθέτες ζητούν διακριτή άδεια κατάληψης πεζοδρομίου για να φορτώνουν από την προηγούμενη μέρα, κάτι όμως που δεν αποτελεί αντικείμενο του κανονισμού λαϊκών αγορών και μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις. Διακριτή άδεια για εμπορεύματα πάνω στο πεζοδρόμιο μπορεί να γίνει, ο πάγκος δεν μπορεί να είναι στημένος από την προηγούμενη μέρα τόνισε υπηρεσιακός. Στα αιτήματά των εκθετών είναι η κατάργηση των κάθετων θέσεων και η είσπραξη του ημερήσιου τέλους να γίνεται τις πρώτες ώρες της λαϊκής αγοράς. Η θέση του δήμου για τα παρακλάδια της Αριστοτέλους είναι ότι πρόκειται για ελάχιστες θέσεις , δεν επεκτείνονται σε μεγάλα μήκη και δεν δημιουργούν πρόβλημα. Εξάλλου έχουν καταργηθεί πολλές θέσεις σε καθέτους, όπως στην οδό Βοσπόρου, ενώ στην Θράκης και Θεσσαλονίκης είναι λίγες. Ο τρόπος είσπραξης των τελών επίσης δεν αφορά τον κανονισμό, αλλά είναι οικονομικό θέμα.

«Δεν γίνεται το πρωί του Σαββάτου να έρθουν 360 φορτηγά να ξεφορτώνουν τα προϊόντα τους. Ο νέος νόμος δεθεί το δικαίωμα στο Δήμο για αποφάσεις και στο νέο κανονισμό μπορούν οι εκθέτες από τις 5-7 να ξεφορτώνονται τα προϊόντα με στάση δυο ωρών» ανέφερε εκπρόσωπος των εκθετών.

Τελικά ο κανονισμός δεν πέρασε για μια ακόμα φορά και η λαϊκή αγορά λειτουργεί κανονικά. Με ένα μικρό αριθμό να στήνει τους πάγκους από την προηγούμενη μέρα, κάτι που αποτελεί πλέον πάγια τακτική ….

Ιωάννα Παπαδημητρίου