Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που έρχονται ετεροχρονισμένα κρούσματα και δηλώνονται μετά από μεγάλο διάστημα. Στα 12 κρούσματα της Δευτέρας, στην Π.Ε. Κοζάνης εκ των οποίων τα 10 στην Εορδαία, εννιά ήταν επίσης από το Νοέμβριο. Συγκεκριμένα τέσσερα από τις 9 Νοεμβρίου και πέντε από τις 17 Νοεμβρίου καταχωρημένα στο δήμο Εορδαίας. Και στις 29 Δεκεμβρίου είχαν δοθεί 36 μαζεμένα κρούσματα από την Εορδαία που αφορούσαν το τριήμερο 26, 27 και 28 Δεκεμβρίου πάλι από ιδιωτικό εργαστήριο. Πάντως η οδηγία στα εργαστήρια είναι η καθημερινή αναφορά όλων των τεστ με τα θετικά να δηλώνονται σε συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Ο «Πρωινός Λόγος» επικοινώνησε με μέλος της Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και καθηγητή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι τα 53 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης δεν αφορούν τα κρούσματα της μέρας, αλλά κάποια είναι παλιότερα. Έγινε ξεκάθαρο από πλευράς περιφέρειας το αίτημα για άμεση αναφορά των κρουσμάτων από τα ιδιωτικά εργαστήρια. Όταν όμως πάνω από 30 κρούσματα δηλώνονται ετεροχρονισμένα, δεν ενημερώνεται πέρα από τον ΕΟΔΥ και η Διεύθυνση Υγείας με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται στη συνέχεια οι θετικοί από την Πολιτική Προστασία και την Αστυνομία ούτε να γίνεται η ιχνηλάτηση. Είναι σαφές επίσης ότι ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει μετά από δυο μήνες και ό,τι έγινε-έγινε. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να είχαν ενημερωθεί οι πολίτες που ήταν θετικοί. Η απόδοση ευθυνών και οι νομικές ενέργειες ανήκουν στους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Να πώς εξηγούνται τα 53 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης – Ιδιωτικά εργαστήρια της Πτολεμαΐδας έστειλαν τώρα κρούσματα του Νοεμβρίου!