ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΕΣΩ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΡΥΑΚΙΟΥ

– Ανοιχτή συζήτηση για μελέτη βιωσιμότητας, προσλήψεις, εξασθενές χρώμιο, πόρος και άλλα προβλήματα

 

Ευρεία Ανοιχτή Γενική Συνέλευση κάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Σύλλογος Ανέργων & Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, παρουσία των κατοίκων της περιοχής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στο επίκεντρο τέθηκαν ζητήματα όπως το πάγιο   αίτημα για τη διενέργεια μελέτης βιωσιμότητας, τα θέματα του πόρου με τα έργα που ζητούν οι κάτοικοι να γίνουν, το “καυτό” θέμα του εξασθενούς χρωμίου στο νερό και τα απλήρωτα τιμολόγια, οι ποινές της ΔΕΗ κατά κατοίκων και άλλα.

Αναλυτικότερα, τη συνέλευση την κάλεσε ο σύλλογος Ανέργων και ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου και στα θέματα προς συζήτηση ήταν η ενημέρωση της δράσης του συλλόγου το  προηγούμενο διάστημα, ενημέρωση για τη μελέτη βιωσιμότητας, για το εξασθενές χρώμιο, για τον τοπικό πόρο, την εντοπιότητα, τον επικείμενο διαγωνισμό, αλλά και τις διώξεις εργαζομένων από το χωριό, αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων. Στη γενική συνέλευση παρόντες ήταν επίσης ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλης Πουτακίδης, οι πρόεδροι της κοινότητας Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, αλλά και κάτοικοι από τα δύο χωριά.

Ο Σύλλογος ενημέρωσε για τις διεκδικήσεις του και τις δράσεις που κάνουν, με δυναμικές παρεμβάσεις, με στόχο να βρεθούν λύσεις σε πάγια αιτήματα, όπως η μελέτη βιωσιμότητας και επιδημιολογική μελέτη ώστε να δουν οι κάτοικοι το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Χάρης Πεχλιβανίδης, οι κάτοικοι δεν ζητούν “ντε και καλά” μετεγκατάσταση. Αντίθετα, θέλουν να παραμείνουν στο χωριό τους , αρκεί να βρεθεί κάποιος υπεύθυνος να τους διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με τον αέρα, ούτε με το νερό , σε βιώσιμες συνθήκες. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα της περιοχής, αλλά οι αρμόδιες αρχές (περιφέρεια, Δήμος ή σε συνεργασία), δεν έχουν συμβάλει ώστε να τελεσφορήσει.
“Δεν είναι ηθικό να πληρώσουν οι κάτοικοι αυτά τα τιμολόγια”

Για το θέμα με το εξασθενές χρώμιο, οι κάτοικοι ψάχνουν ακόμη ποιος είναι υπαίτιος για το γεγονός, διερευνώντας αν ευθύνεται η ΔΕΗ ή ο οποιοσδήποτε άλλος για το γεγονός ότι κατανάλωναν νερό με  εξασθενές χρώμιο. “Ζητάμε να δούμε από πότε είναι το πρόβλημα ώστε να ξέρουμε ποιος ευθύνεται και γιατί “, λέει ο πρόεδρος της κοινότητας, προσθέτοντας πως οι κάτοικοι έπιναν εν αγνοία τους το νερό ενώ δεν έπρεπε!

Επίσης, σχολιάζοντας το θέμα της πληρωμής των τιμολογίων της ΔΕΥΑΚ από τους κατοίκους, την περίοδο που κατανάλωναν το νερό με εξασθενές χρώμιο, ο κ. Πεχλιβανίδης είπε με νόημα πως “δεν είναι ηθικό να πληρώσουν οι κάτοικοι αυτά τα τιμολόγια”, λέγοντας παρόλα αυτά ότι οι συζητήσεις με τη δημοτική αρχή είναι σε καλό δρόμο και εκτιμώντας ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα βρεθεί λύση για τους κατοίκους.

Να “ανοίξει” ο τοπικός πόρος και σε άλλα έργα για το περιβάλλον

Επίσης, οι κάτοικοι ζητούν περεταίρω ενίσχυση από τον Τοπικό πόρο Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως βγήκε ως ανταποδοτικό εργαλείο για τις περιοχές που πλήττονται άμεσα και αυτές είναι τα χωριά δίπλα στον ΑΗΣ και τα ορυχεία . Μάλιστα, ζητούν περιβαλλοντικά έργα αλλά και αίτημα σύνδεσης με την τηλεθέρμανση! “Δεν τα ισοπεδώνουμε όλα, δεν τα μηδενίζουμε όλα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πάρει λεφτά σαν κοινωνία , κάναμε  έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά ζητάμε παραπάνω χρήματα για να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Ζητάμε έργα για περιβαλλοντικούς σκοπούς , μιας και το περιβάλλον είναι επιβαρυμένο στην περιοχή”, τόνισε ο ίδιος. Επίσης, ανέφερε πως ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου είναι στα 500 μέτρα και κακώς τόσα χρόνια δεν έγινε σύνδεση με την τηλεθέρμανση. Ή, σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει κάποιο εργοστάσιο βιομάζας στην περιοχή που θα βοηθήσει και στη θέρμανση. Επίσης, σε ό,τι αφορά τον τοπικό πόρο, υπάρχει μια συζήτηση για μειωμένο ρεύμα στους κατοίκους, ακόμη περισσότερο, ώστε τους χειμερινούς μήνες να έχουν ένα όφελος.

Για τις προσλήψεις με τα 8μηνα στη ΔΕΗ

Ακόμη, σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, πάγιο αίτημα των κατοίκων είναι να τηρείται η εντοπιότητα, ένας νόμος που πρακτικά καταργήθηκε μιας και δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ. Μάλιστα όπως ο ίδιος προσέθεσε, στον τελευταίο διαγωνισμό κανείς από την περιοχή δεν προσλήφθηκε , μιας και η ΔΕΗ αλλάζει συνεχώς τα προσόντα, με αποτέλεσμα οι άνεργοι της περιοχής να μην μπορούν να προσληφθούν, αφού τους ζητούνται υψηλά προσόντα. Επίσης, ένα πρόβλημα είναι και το γεγονός ότι αργούν να προκηρυχθούν τα 8μηνα στην επιχείρηση, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να χρειάζεται στο ενδιάμεσο να απευθυνθεί σε εργολάβους. Μάλιστα, απαντάει και σε όσους τους λένε προνομοιούχους, λέγοντας πως “αν θέλει κάποιος να έρθει , να χτίσει στο χωριό μας και ας δουλεύει ένα 8μηνο τη διετία, όπως περίπου ισχύει σήμερα”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Να διαγραφούν οι ποινές

Επίσης, για το θέμα των διώξεων , εργαζόμενων της ΔΕΗ, κατά κατοίκων του χωριού, η επιχείρηση αποφάσισε να τους τιμωρήσει μετά από διαμαρτυρίες για τα προβλήματα της περιοχής. Οι κάτοικοι μιλούν για στοχοποίηση από πλευράς της επιχείρησης, με τον κ. Πεχλιβανίδη να λένε πως είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά όταν ο διάλογος δεν πιάνει, θα περνούν πάντα σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Μάλιστα ζητούν τη διαγραφή αυτών των ποινών.


Β.Σ.