Σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη «περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, μεταφορικά μέσα και μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας».Γ.Π.οικ.104720/2010 – ΦΕΚ 1315/Β/25-8-20106  τα κριτήρια για την επιβολή προστίμων  αποτελούν:

Α. ο χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση,

Β. η μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων, όπως ενδεικτικά η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων,

Γ. η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος. Οι υπεύθυνοι των χώρων εργασίας ή υγειονομικού ενδιαφέροντος ή κάθε αρμόδιος θα πρέπει να φροντίζει για την ανάρτηση απαγορευτικού σήματος στο χώρο ευθύνης του και μάλιστα σε εμφανή σημεία αυτού και να επαναλαμβάνει τη σήμανση για κάθε δεκαπέντε τετραγωνικά μέτρα του χώρου.

Δ. η μη ανταπόκριση του υπεύθυνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης και η μη κλήση των αρμοδίων οργάνων καθώς και η μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες,

Ε. η μη συνεργασία του υπεύθυνου της επιχείρησης με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου

ΣΤ. η υποτροπή, ήτοι η επανάληψη της παράβασης στον ίδιο χώρο.

Γ ια την παρούσα ως επαναλαμβανόμενη παράβαση ή υποτροπή νοείται η πλέον της μίας παράβαση των διατάξεων του Ν. 3868/2010, που βεβαιώνεται από τις αρμόδιες αρχές στον ίδιο δημόσιο χώρο ή στο ίδιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Βεβαίως εναπόκειται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς το κατά πόσο θα θεωρηθεί ή όχι κριτήριο για την επιβολή ενός προστίμου η μη συνεργασία του υπευθύνου της επιχείρησης με τα ελεγκτικά όργανα ή όχι. Επίσης είναι σημαντικό και η δημοτική αστυνομία και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας  της Π.Ε.Κοζάνης  να ακολουθεί την ίδια γραμμή στην ερμηνεία του νόμου.

Βεβαιώνονται μέχρι και έξι παραβάσεις 

Σε περίπτωση καπνίσματος  στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κ.υ.ε.) μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε μία από τις παρακάτω παραβάσεις εφόσον  αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα στον εσωτερικό τους χώρο.

1.Ανοχή ή μη επέμβαση του Υπευθύνου

2.Μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες

3.Μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων

4.Μη ανάρτηση απαγορευτικού σήματος

5.Μη ανταπόκριση του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης

6.Μη συνεργασία του υπευθύνου με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου

Μάλιστα σε δημοτικά διαμερίσματα κάτω των 2000 κατοίκων το πρόστιμο είναι 500 €, ενώ σε  δημοτικά διαμερίσματα άνω των 2000 κατοίκων, όπως η Κοζάνη το πρόστιμο είναι 600 € για κάθε παράβαση για τους υπεύθυνους του χώρου, ενώ μόλις 50 ευρώ για τον καπνιστή. Βεβαίως και το πρόστιμο των 50 ευρώ αν επαναληφθεί διπλασιάζεται, τριπλασιάζεται όταν υπάρχει επανάληψη της ίδιας παράβασης στον ίδιο χώρο. «Σε κάθε περίπτωση από τις προαναφερθείσες η επανάληψη της παράβασης διπλασιάζει το αμέσως προηγούμενο επιβληθέν πρόστιμο (γεωμετρική αύξηση προστίμων)».

Αυτό ισχύει και τα 600 ευρώ που μπορεί να επιβληθούν σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχει τασάκια και πάρει αρχικά ένα πρόστιμο της τάξης των 600 ευρώ, το οποίο όταν βεβαιωθεί και σε επόμενο έλεγχο θα διπλασιαστεί και θα πάει στα 1.200 ευρώ.

Φυσικά ανάλογα είναι τα πρόστιμα και σε :

-Κάπνισμα στους κλειστούς χώρους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας

-Κάπνισμα στους χώρους νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, βρεφονηπιακών σταθμών παι δοτόπων κλειστών και υπαίθριων και όλων των ιδρυμάτων Α’βάθμιας, Β’βάθμιας και Γ’βάθμιας εκπαίδευσης, δημόσιων και ιδιωτικών

-Κάπνισμα σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

-Κάπνισμα σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας.

-Κάπνισμα στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.

-Κάπνισμα στα αεροδρόμια, εκτός των χώρων καπνιστών

-Κάπνισμα στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων

-Κάπνισμα στα παντός είδους κυλικεία

-Κάπνισμα στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

-Κάπνισμα σ δημόσιους χώρους εργασίας

-Κάπνισμα σε χώρους αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν νόμιμοι χώροι καπνιζόντων σε καταστήματα –Τα πρόστιμα και οι ελεγκτές του νόμου στην Π.Ε. Κοζάνης