Η γειτονιά Μπουγδανάθκα βρίσκεται στα Νοτιοδυτικά της πόλης της Κοζάνης. Η παράδοση της όσον αφορά το έθιμο της Αποκριάς έχει τις ρίζες της στα παλιά χρόνια.

Μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά για να συνεχίζει και σήμερα να υπάρχει και μάλιστα πιο έντονα. Κι όλα αυτά χάρη της αγάπης των απλών κυρίως ανθρώπων για την παράδοση. Άνθρωποι οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν με κα­νένα τρόπο η εξέλιξη να παρασύρει τα πάντα στο πέρα­σμα της.

Στο πέρας του χρόνου ο φανός “Μπουγδανάθκα” προ­σέφερε πολύ καλό θέαμα τόσο στους συμπολίτες όσο και στους ξένους επισκέπτες. Τα Αποκριάτικα τραγούδια πολλά και είχαν να κάνουν με τον έρωτα, την ιστορία, την πατρίδα και τη σάτυρα.

Τα άρματα που παρουσίασε στις παρελάσεις του Καρ­νάβαλου στους δρόμους της Κοζάνης θα μείνουν αξέχα­στα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα άρματα “ΤΣ’Ρ ΤΣ’ Ρ” το πηγάδι που μαζεύονταν οι γυναίκες και έ­σπαζαν στάμνες και τινικέδες (κουβάδες), που μάλωναν ποια και ποια θα σπρώξει την άλλη για να γεμίσει αυτή πρώτη νερό. Και το πηγάδι γύρω-γύρω γέμισε από τα μαλλιά των γυναικών που μάλωναν.

Το άρμα “Η ΔΟΥΛΑ Τ’ ΓΚΟΥΡΓΚΟΛ” με πρωταγωνιστή το Νικόλα τ’ Βιλίπερ που θα μείνει αξέχαστος όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Το άρμα “Η ΠΑΛΙΑ ΦΑΜΠΛΙΑ” με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά το Χρήστο Γκηθώνα, που παριστάνοντας τη για­γιά την κουρασμένη από την προετοιμασία της πίτας, πή­γε να ξεκουραστεί στην επιτροπή που βρισκόταν μπρο­στά στο δημαρχείο και τους “Κατούρσειν”.

Πρωταγωνιστής του φανού “Μπουγδανάθκα” ήταν ο Μανώλης Δήμου. Αυτός φρόντιζε για τη διοργάνωση του Φανού και των Αρμάτων.

Έγκυρες πηγές μας αναφέρουν ότι πρωταγωνιστές τα παλαιότερα χρόνια ήταν ο Χρίστος Τσιάρας, Χρίστος Γκηθώνας, οι θεατρίνοι και τραγουδιστές ο Γιάννης Τσι-ουκάρας, Τάσος Τσιουκάρας, Γιώργος Μπαντώλας το λε­γόμενο χαρμάν, ο Γιάννης Τζάλιας, ο Θύμιος Νιάκας κα­θώς και πολλές γυναίκες.

Στα νεότερα χρόνια οι Γιώργος Μπαντώλας, Κυριάκος Μπαντώλας, Θύμιος και Πάνος Γκηθώνας, Πάνος Χατζη-δάμος ο μαέστρος των τραγουδιών, Αφοί Καλέα, Θεόδω­ρος Πατιάς, Αφοί Χ. Τσιάρα, Γιώργος Γκηθώνας, Μ. Μπα­ντώλας και πολλές γυναίκες.

Η νέα γενιά “Ου Γιος τ’ Πάν τ’ς Σπάν” Ντίνος Σπάνος πρώτος τραγουδιστής, Μανώλης Μπαντώλας πρώτος τραγουδιστής, Τζήκας με τα γένια πρώτος τραγουδιστής, Νώτης Μαργαρίτης, Νικόλας από το χωριό κι αυτοί τρα­γουδιστές.

Οσους δεν αναφέραμε ας μας συγχωρήσουν. Καλά κρατάνε όλα αυτά όμως πολλοί και πολλές “κουλτουριάρηδες” οι λεγόμενοι εξυγχρονιστές, προσπα­θούν με κάθε μέσο να αλλοιώσουν, τις μέρες της Απο­κριάς, το γλωσσικό μας ιδίωμα. Αυτό όμως ας το προσέ­ξει καλύτερα η Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου για να μην έχει τύψεις στο μέλλον.

Αναδημοσίευση από τις ΑΙΧΜΕΣ Ειδική έκδοση της Εφημερίδας Πρωινός Λόγος, τεύχος 2, Μάρτιος 2000

Κράτα το