Δημοσιεύω δύο φωτογραφίες από το αρχείο μου 7-Ιουνίου-1993.

Στη μία, ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου ως Υπουργός των εξωτερικών στην Ελληνική Κυβέρνηση καταθέτει στεφάνι στον Ανδριάντα του Μακεδονομάχου.

Στη δεύτερη, παρίστανται στο μνημόσυνο εκτός από το ζεύγος Παπακωνσταντίνου, ο Βουλευτής Κώστας Κωνσταντινίδης, φίλος παιδιόθεν, αείμνηστος, είναι τώρα Βουλευτής ο γιός του Στάθης, ο Θ. Σκρέκας Περιφερειάρχης της Δυτικής Μακεδονίας, έχει γιο υπουργό στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας. Ο Νομάρχης Κοζάνης Λ. Κατσαρός. Ο Διοικητής του Α΄Σ.Στρατού. Ο πρόεδρος της εταιρίας Μακεδονικών σπουδών, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών συλλόγων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο σύλλογος Αλιάκμων (Τσιαρτσιαμπάς) Κοζάνης. Πολλοί απόγονοι Μακεδονομάχων με τις στολές τους. Όλοι οι Βοϊάτες από τα άγια χώματα ,όπως τα αποκαλούν του Βοΐου και πολλά λεωφορεία από Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και άλλων πόλεων της Μακεδονίας. Επίσης από την Κρήτη έρχονται να τιμήσουν και τα δικά τους παλικάρια που έπεσαν μαχόμενα για τη Μακεδονία μας. Επίσης πολλοί απόγονοι και των πεσόντων που συμμετείχαν στη μάχη του Βιδελούστι – Καστανοχώρια το Μάϊο του 1906, που έπεσε και ο ανθυπολοχαγός Βλαχάκης με το ψευδώνυμο Λίτσας. Έχει στηθεί η προτομή του στην πλατεία της Δαμασκηνιάς όπου είναι και το Άγαλμα του Μακεδονομάχου. Στη μάχη αυτή εξοντώθηκαν οι κομιτατζήδες από την περιοχή των Καστανοχωρίων. Πηγαίναμε κάθε χρόνο με τον αείμνηστο Δημοδιδάσκαλο και μεγάλο Μακεδόνα Κώστα Σιαμπανόπουλο, ο οποίος ως πρόεδρος και ιδρυτής του Μουσείου Μακεδονομάχων στο Μπούρινο, τιμώντας την επανάσταση του 1878. Είναι έργο μεγάλης φιλοπατρίας και καθήκοντος στους προγόνους Μακεδονομάχους.

Η παρουσία όλων αυτών είναι ένδειξη υψηλής συναίσθησης χρέους τιμώντας τους Μακεδονομάχους που διατήρησαν τη Μακεδονία Ελληνική και έγραψαν ημέρες δόξης στη Μακεδονική ιστορία.
Στην Κοζάνη πότε θα ανεγερθεί το Μουσείο των Μακεδονομάχων;

Γιάννης Κορκάς

Υ.Γ. Μία φωτογραφία 26-5-2013.από το μνημόσυνο των Μακεδονομάχων στη Δαμασκηνιά Βοϊου.
Ένας Μακεδονομάχος με τη στολή του, είναι ο Βασίλης Λιάβας, από το χωριό Πελεκάνος του Βοϊου, με τη θωριά του και τα παράσημα του. δίπλα του ο φίλος Κώστας Παπανικολάου μεγάλος ευεργέτης της Σιάτιστας και φίλος του Λιάβα.