Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού για ένα ταξίδι στη Βιέννη με τίτλο Η Κοζάνη Ταξιδεύει Στον Κόσμο, Ταξίδι Πρώτο : «Στην Αρχή Της Χάρτας».

Πρόκειται για μία δράση του Δήμου Κοζάνης, με στόχο ένα οδοιπορικό προς την Βιέννη και ανάδειξη του τρόπου που συνδέονται οι δύο πόλεις ιστορικά. Για τις ανάγκες της δράσης πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός, που αφορά σε όλους τους κατοίκους της Κοζάνης και να συνταχθούν οι όροι του από συμβολαιογράφο.

Κατόπιν του διαγωνισμού, που βασίζεται στην παράσταση του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης, «Με Την Πένα Σπαθί», ο νικητής/νικήτρια ταξιδεύει με έναν συνοδό της επιλογής του, έναν ιστορικό και έναν κινηματογραφιστή στην Βιέννη, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 10 ερωτήσεις γνώσεων για την ιστορία των λόγιων ηρώων της Κοζάνης. Οι σωστές απαντήσεις περιλαμβάνονται μέσα στο θεατρικό κείμενο. Καθώς ο νικητής θα έχει δικαίωμα ενός συνοδού, δεν υπάρχει όριο ηλικίας στη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Η υποβολή συμμετοχής θα είναι ηλεκτρονική με συμπληρωμένη την συγκεκριμένη φόρμα που θα υπάρχει αναρτημένη στα sites των φορέων, αλλά και με έντυπη μορφή που θα προμηθεύεται από τους πολιτιστικούς φορείς του δήμου. Ο διαγωνισμός θα δημοσιοποιηθεί από όλα τα ηλεκτρονικά μέσα των πολιτιστικών φορέων του δήμου και συμβολαιογράφος θα καταγράψει τους όρους του. Οι ερωτήσεις με τις σωστές απαντήσεις θα κατατεθούν στον/στην συμβολαιογράφο και η κλήρωση θα γίνει παρουσία του δημάρχου και συμβολαιογράφου και θα είναι δημόσιο event.

Το έργο του Μιχάλη Πιτένη, «Με την Πένα Σπαθί», πραγματεύεται μια υποθετική συνάντηση της Μητιώς Σακελλαρίου με τον Γεώργιο Λασσάνη και τον Ρήγα Φεραίο και αποτελεί φόρο τιμής στην συμβολή των Κοζανιτών συγγραφέων και διανοουμένων στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας Η παράσταση θα δοθεί στις 31 Ιουλίου στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης και θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης στο YouTube. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου και θα λήξει στις 15 Αυγούστου.

Σε αυτό το ολιγοήμερο ταξίδι, τεσσάρων διανυκτερεύσεων, τα μέρη που θα δούμε είναι:
1. Το Στενό των ελλήνων (Griechengasse) όπου βρισκόταν και το τυπογραφείο των Μαρκίδων Πούλιου, όπου τυπώθηκε η Χάρτα του Ρήγα. Σήμερα είναι το Fenster Café.

2. Την κρατική όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper) με την ελπίδα να μπορέσουν να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες μας και παράσταση.

3. Τον ναό του Αγίου Γεωργίου.

4. Το κοιμητήριο στο Sankt Marx, το τελευταίο με μνημεία και διαρρύθμιση Biedermeier, που περιλαμβάνει το ελληνικό τμήμα, στο οποίο ετάφησαν ελληνορθόδοξοι που έζησαν στη Βιέννη από το 1784.

5. Την οικία στην οδό am Fleischmarkt αριθμός 18 ακριβώς απέναντι από τον Ναό της Αγ. Τριάδος που άνηκε στον Έλληνα έμπορο Χριστόφορο Νάκο.

6. Το κτίριο στην οδό am Fleischmarkt αριθμός 12 όπου βρισκόταν το Darvarhof, η οικία η οποία έλαβε το όνομα της από τον Ιωάννη Δάρβαρη, ο οποίος και την απέκτησε το 1795. Το κτίριο κατεδαφίστηκε και αντικαταστάθηκε από μεταγενέστερο το 1895.

7. Την οδό Δούμπα (Dumbastrasse) μπροστά από το Künstlerhaus που έλαβε το όνομα της από τον Νικόλαο Δούμπα το 1900.

8. Το ανάκτορο του Δούμπα (Δούμπα Μέλαθρον) στο Parkring 4, στη γωνία Zedlitzgasse.

9. Την οδό Hohen Markt 8 όπου βρίσκεται το ανάκτορο του Σινά (Σινά Μέλαθρον). Η πρόσοψη του κτιρίου ανακαινίσθηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν (Hansen). Το κτίριο κατεστράφη από πυρκαγιά το 1945.

Σε όλα αυτά τα μέρη θα γίνουν συναντήσεις και συζητήσεις με τους εκεί συνδέσμους της Κοζάνης καθώς και «σκηνοθετημένες» σκηνές, π.χ. μια βραδιά στην όπερα, που θα αποτελέσουν το υλικό για το τελικό προϊόν που θα αποτυπωθεί.

Οι επισκέπτες και όλοι οι κάτοικοι της Κοζάνης που θα παρακολουθούν την δράση μέσω του διαδικτύου, θα απολαύσουν την πόλη και θα έχουν χρόνο να αφομοιώσουν την σύνδεση της Κοζάνης με την Βιέννη και με τους ανθρώπους που σχετίζονται ιστορικά. Η μετακίνηση των ταξιδιωτών προς και από την Βιέννη θα γίνει με αεροπλάνο.

Ο δήμος Κοζάνης δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση, άρα δεν χρειάζεται κανενός είδους δέσμευση ποσού. Το κόστος για όλη τη δράση (ναύλα, διαμονή, διατροφή, έξοδα διαγωνισμού, επικοινωνία)καλύπτεται από ιδιώτη χορηγό. Το κόστος της θεατρικής παραγωγής καλύπτεται με δαπάνη του Δη.Πε.Θε. Κοζάνης.

Μόλις ολοκληρωθεί η πρόταση θα κοινοποιηθεί στην ΕΡΤ για τυχόν συνεργασία, κάλυψη ή/και αποτύπωση του ταξιδιού.