Την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων την «γουρουνοχαρά» αναβιώνει η Κορυφή την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Στις 12 το μεσημέρι όλα θα είναι έτοιμα και οι λαχταριστές τσιγαρίδες στο τραπέζι για να στηθεί το τρικούβερτο γλέντι με το κλαρίνο και τα χάλκινα του Χάρη Σαλαγκιώτη. Για τους Κορυφιώτες οικόσιτος χοίρος ήταν τότε μια επένδυση Έτρωγε τα αποφάγια τους και συσσώρευε λίπος, τη βασική λιπαρή ουσία που χρησιμοποιούσαν για το φαγητό, καθώς το ελαιόλαδο ήταν είδος πολυτελείας στο Βόιο έως τη δεκαετία του ’60.

Η επένδυση αυτή, την περίοδο των Χριστουγέννων, έφτανε η ώρα να… ρευστοποιηθεί. Η επιλογή της εποχής σοφή, καθώς το μεν χειμωνιάτικο κρύο επέτρεπε τη συντήρηση του κρέατος εκτός ψυγείου για αρκετές ημέρες, το δε εορταστικό δωδεκαήμερο επέβαλε την κατανάλωση άφθονου κρέατος. Έγδερναν το γουρούνι, το δέρμα, αφού το αλάτιζαν, το κρατούσαν για να φτιάξουν τα γουρουνοτσάρουχα

Μετά το γδάρσιμο άρχιζε το κόψιμο του λίπους (παστού) για να γίνει έπειτα το κόψιμο του κρέατος σε μικρά τεμάχια. Το λίπος το έκοβαν σε κομμάτια και το έβαζαν σε καζάνια. Έβραζε, και ρευστοποιημένο το έβαζαν σε δοχεία και αφού πάγωνε το διατηρούσαν. Το χρησιμοποιούσαν όλο τον χρόνο και σε όλα σχεδόν τα φαγητά λόγω έλλειψης λαδιού. Μάλιστα, αυτό ήταν και η μονάδα μέτρησης της αξίας του γουρουνιού, Η διαδικασία ήταν επίπονη καθώς η νοικοκυρά έσκυβε πάνω από το καζάνι και ανακάτευε συνέχεια με μεγάλη ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει και ξάφριζε το υγρό λίπος που κόχλαζε. Στον πάτο του καζανιού μετά τη ρευστοποίηση του λίπους έμεναν οι νοστιμότατες τσιγαρίδες, ίνες κρέατος, που μαζί με λίπος γίνονται ο τέλειος μεζές. Η τάβλα ήταν έτοιμη για το φαγητό με ντόπιο κρασί και γλέντι τρικούβερτο.

ΥΓ: ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΜΕ ΦΑΓΗΤΌ (ΚΕΜΠΆΠ ΛΟΥΚΆΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΆΦΘΟΝΟ ΚΡΑΣΊ 8€)

Θα υπάρξει λεωφορείο από Θεσσαλονίκη

Οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

Τιμή κατά άτομο 15 € με επιστροφή.

Τηλέφωνα συμμετοχών

Τζούμκας Ευθύμιος :6978897271
Στέργιος Γκούρας :6982854220

Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει το λεωφορείο από Θεσσαλονίκη (επί της Κων. Καραμανλή και Εγνατίας) και οι στάσεις που θα κάνει είναι οι εξής :

1η στάση Βούλγαρη (Everest)
2η στάση Ιπποκράτειο (στάση Οασθ :Ιπποκράτειο)
3η στάση Πα.Μακ (στάση Οασθ :ΣΣΑΣ)
4η στάση Καμάρα

Από τη στάση της Βούλγαρη θα ξεκινήσει στις 9:30 πμ.

Από fb: Βασιλης Παπαδημουλης/ΚΟΡΥΦΗ ΒΟΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ (ΜΠΟΡΣΙΑ)