Η ελληνική γουνοποιία ζητάει μέτρα

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Μικρή μόνο ανάκαμψη σε σύγκριση με το εντελώς καταστροφικό 2020 κατέγραψε φέτος η ελληνική γουνοποιία, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, που σε συνδυασμό με το επίσης συνεχιζόμενο εμπάργκο της Ε.Ε. προς τη Ρωσία και τα ρωσικά «αντίποινα» προς τις χώρες της Ε.Ε. έχουν φέρει στα όριά τους μεγάλο αριθμό των επιχειρήσεων του κλάδου, με επαπειλούμενα νέα λουκέτα.

Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», Άκης Τσούκας, η πανδημία έχει επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη γουνοποιία διεθνώς και όχι μόνο στην Ελλάδα, οπότε με τη λήξη της υπάρχει αισιοδοξία για επιστροφή σε καλύτερες ημέρες και πωλήσεις. Ωστόσο η μεγάλη κρίση που διήλθε ο κλάδος το 2020 λόγω της πανδημίας έχει οδηγήσει σε λουκέτα περί τις 200 από τις περίπου 2.000 γουνοποιητικές επιχειρήσεις της Καστοριάς και της Σιάτιστας, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 10%. Το 2021 -κατά τον ίδιο- υπάρχει μια μικρή ανάκαμψη, η οποία όμως, όπως σημειώνει, «δεν φτάνει για να καλύψει ούτε τα έξοδα» και σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν, ενώ το 2020 ουσιαστικά δεν λειτουργούσαν.

Αναγκαία μέτρα

Αίτημα του συνδέσμου και του κλάδου, στο πλαίσιο αυτό, είναι η συνέχιση του προγράμματος των αναστολών εργασίας, που έχει σταματήσει από τις αρχές του καλοκαιριού, ή η υλοποίηση κάποιου άλλου επιδοτούμενου προγράμματος που θα μπορούσε να στηρίξει την απασχόληση του κλάδου, ο οποίος υπολειτουργεί και μεταξύ άλλων επίσης δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη και η διεθνής εκθεσιακή δραστηριότητα του κλάδου, ώστε να τονωθούν οι πωλήσεις.

Οι εκθέσεις

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αν και παραδοσιακά η μεγάλη διεθνής Έκθεση του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί σχετικές ημερομηνίες και είναι αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε φέτος. Αντίστοιχα, δεν κατέστη τελικά δυνατή η πραγματοποίηση της ελληνικής έκθεσης, δηλαδή της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, φέτος ούτε τον Σεπτέμβριο για τον οποίο είχε μετατεθεί αντί για τον Μάιο που διοργανώνεται παραδοσιακά, ενώ ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ευελπιστεί να μπορέσει να πραγματοποιηθεί είτε τον Μάρτιο είτε τον Μάιο του 2022. Η δε Έκθεση του Μιλάνου, που επίσης πραγματοποιείται τέλη Φεβρουαρίου, έχει ανακοινώσει ημερομηνίες και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον εάν τελικά όντως θα πραγματοποιηθεί.
Εάν δεν στηριχτεί ο κλάδος με μέτρα, όπως τα προαναφερόμενα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, υπάρχει φόβος για νέο κύμα λουκέτων λόγω της υπολειτουργίας, ενώ τις πωλήσεις στη Ρωσία δυσχεραίνει περαιτέρω -πέραν του εμπορικού «πολέμου» με την Ε.Ε.- το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού των Ρώσων πολιτών με τη συνακόλουθη νέα έξαρση της πανδημίας.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο κλάδος βρισκόταν σε τροχιά ύφεσης ήδη από το 2016, με τις πωλήσεις της ελληνικής γουνοποιίας να έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο των 120-130 εκατ. δολαρίων έναντι των 650 εκατ. δολαρίων το 2013.

naftemporiki.gr