Είναι πολύ σημαντική η πρώτη φάση της παρασκευής, το ξεπίκρισμα δηλαδή, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ πικρό το γλυκό.

30′ προετοιμασία
30′ βράσιμο
2 ημέρες αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 2 1/2 κιλά

  • 2 κιλά ακέρωτα λεμόνια
  • 1 1⁄2 κιλό ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού λεμόνι, πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα ξύνουμε ελαφρά με τον ψιλό τρίφτη, να φύγει η εξωτερική τους επιφάνεια.
  2. Κόβουμε τις δύο άκρες με ένα μαχαίρι και χαράζουμε κάθετα τις φλούδες του κάθε λεμονιού. Τις αφαιρούμε όπως στα πορτοκάλια, προσεκτικά, να μην καταστραφούν.
  3. Τυλίγουμε τις φλούδες σε ρολάκια και τις στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
  4. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και τις αφήνουμε ένα 24ωρο να ξεπικρίσουν. Στη διάρκεια αυτή αλλάζουμε το νερό 2 φορές.
  5. Βάζουμε τα λεμόνια να βράσουν. Μόλις πάρουν μία βράση, πετάμε το πρώτο νερό.
  6. Ξαναβάζουμε για βράσιμο τις φλούδες με τις 3 κούπες νερό και μετά από 15 λεπτά τις αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Δεν πετάμε το νερό.
  7. Βγάζουμε προσεκτικά τις οδοντογλυφίδες και ξαναρίχνουμε τις φλούδες μέσα στην κατσαρόλα. Θα κρατήσουν το σχήμα τους.
  8. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ξανατοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι.
  9. Προς το τέλος του βρασμού ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού.
  10. Αποσύρουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε το γλυκό έξω για ένα 24ωρο – δεν το βάζουμε αμέσως σε βάζα.
  11. Αν την επομένη δούμε ότι είναι πολύ πηκτό, προσθέτουμε λίγο νερό και του δίνουμε μία βράση. Διαφορετικά, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  12. Αν πάλι δούμε ότι είναι πολύ αραιό, το βάζουμε να πάρει μία καλή βράση,χωρίς να προσθέσουμε νερό, πριν το βάλουμε σε βάζα.

Μυστικά

Αν έχουμε χοντρόφλουδα λεμόνια, πρέπει να καθαρίσουμε και το άσπρο μέρος τους γιατί θα πικρίσει το γλυκό.
Δεν πετάμε το εσωτερικό των λεμονιών, είναι κρίμα. Φτιάχνουμε λεμονάδα. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε τον χυμό παγάκια για να τα χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας.

Γαστρονόμος