ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΦΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΑΛΛΟΤΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ

Για την κοζανίτικη αποκριά που μόλις ξεκίνησε, αλλά και το πως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια , μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο  Γιώργος Σβώλης άλλοτε κορυφαίος του χορού και τραγουδοποιός, με μεγάλη συμμετοχή στην Κοζανίτικη Αποκριά για δεκαετίες.

Κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για το πρόγραμμα εκδηλώσεων του δήμου, σημείωσε αρχικά πως: “Δεν θέλω να ισοπεδώνω τα πάντα. Κάθε δημοτική αρχή ασχολείται με το έθιμο της Αποκριάς της Κοζάνης και προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο για να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Το λαϊκό έθιμο στην Κοζάνη είναι ο φανός, φανός σημαίνει φαίω, δηλαδή φαίνομαι από μακριά. Αυτό είναι το λαϊκό έθιμο της Κοζάνης, είναι η έκφραση του κάθε κοζανίτη. Εκεί να ρίξουμε όλο το βάρος, στους ανθρώπους των φανών. Για να πάει μπροστά το έθιμο πρέπει να εστιάσουμε στο τραγούδι των φανών , πρέπει να δώσουμε κίνητρα στη νεολαία, μέσα από βραβεύσεις, αλλά και στον οντά”.

Μιλώντας ειδικότερα για τα τραγούδια των φανών , ο Γιώργος Σβώλης σημείωσε πως: “Στη νέα  σύνθεση, ο κόσμος να ασχοληθεί, να βγάλει νέα τραγούδια, όπως να μάθουν και τα παλαιότερα, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Της λεβεντιάς, της αγάπης, τα σατιρικά, και τα σκωπτικά”. Πρότεινε τη δημιουργία φεστιβάλ κοζανίτικου τραγουδιού, όπου θα γίνουν βραβεύσεις, καθώς επίσης κάτι παρόμοιο πρότεινε και για την παρέλαση της Αποκριάς, για την οποία πρότεινε να δίνονται βραβεία για τα καλύτερα άρματα.
Στόχος είναι να ασχοληθεί περισσότερος κόσμος με το έθιμο, αλλά και να προσελκύεται περισσότερος κόσμος στον φανό.
Ο ίδιος θυμήθηκε και τα παλαιότερα χρόνια όταν η κάθε γειτονιά ασχολιόταν ενεργά στην προετοιμασία του εθίμου, ενώ δεν παρέλειψε να πάρει θέση για το φανό της Κόζιανη, που αναβιώνει σε μια ιστορική γειτονιά , σημειώνοντας πως δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει ιστορικές γειτονιές από το να κάνουν φανό. Επίσης, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης του φανού της κοζανίτικης Αποκριάς , ενώ μίλησε με σκωπτικό χαρακτήρα για την επιλογή του ΟΑΠΝ να φέρει κωδωνοφόρους στο κοζανίτικο καρναβάλι.

Ο κ. Σβώλης , τέλος, θυμήθηκε τα τραγούδια των φανών , ενώ μάλιστα τραγούδησε και έναν σατιρικό για τους ακροατές του ράδιο Λόγος. Ακούστε το ηχητικό και όλη την εκπομπή κάτω!

 

Β.Σ.