Δεν  μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ποντοκώμη ως το 2024, δεν έχουν γίνει τα βασικά

Χάνεται ο κοινωνικός ιστός του χωριού, δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων

Ο Γιώργος Πηλιανίδης, πρόεδρος της Ποντοκώμης μίλησε στο kozani.tv για  τις καθυστερήσεις  στη Νέα Ποντοκώμη για τα οποίες δεν ευθύνονται οι κάτοικοι, αλλά  οι φορείς  . «Στο  νέο οικισμό δεν έχουν γίνει τα βασικά, ύδρευση, αποχέτευση , τα όμβρια . Δεν είναι κανονική η ροή των έργων , ήδη πήρε δυο   χρόνια παράταση ο εργολάβος .Δεν γίνεται να περιμένουμε. Βγήκε το ΦΕΚ που λέει ότι τα εδάφη πρέπει να πάνε στη Μετάβαση , θα φύγουν από τη ΔΕΗ οι εκτάσεις και θα γίνουν επιχειρηματικό πάρκο ή κάτι άλλο. Η ΔΕΗ λέει ότι πλήρωσε  πρέπει να φύγουμε , αλλά με τους πυλώνες ακόμα δεν βρέθηκε λύση. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο ΑΔΜΗΕ, αλλά δεν βρέθηκε φορέας  χρηματοδότησης.  Δεν μπορεί να δίνονται οικόπεδα κάτω από τους πυλώνες. Αυτό μπλοκάρει και τα έργα , χρειάζονται ειδικές άδεις , αυτό μας κρατάει πίσω.»

“Στην παλιά Ποντοκώμη 97% έχουν  τελειώσει οι απαλλοτριώσεις  και μέχρι το Μάη θα πληρωθούν όλοι  .Κάποιες επιχειρήσεις είναι όμηροι, θα πληρωθούν , αλλά χάνουν τη δουλειά τους, δεν μπόρεσαν να μπουν σε κανένα πρόγραμμα .Όσο αργούμε θα φύγει ο κόσμος .Ελπίζουμε να γίνει η νέα Ποντοκώμη, είναι ήρωες αυτοί που έχτισαν. Δεν μπορεί να γίνει το πλήρες χωριό με 450 σπίτια .Το σχολείο με χίλια ζόρια πήρε παράταση. Δεν θέλουμε να αφομοιωθούμε ούτε από Κοζάνη ούτε από Πτολεμαΐδα. Μιλήσαμε για μετεγκατάσταση , όχι για απαλλοτρίωση» τόνισε  με το πάρτε τα λεφτά και φύγετε. «Δεν είμαστε απατεώνες, με χρήματα δικά μα κινήθηκε και η αγορά. Πολλοί αγρότες αγόρασαν χωράφια σε γειτονικά χωριά και καλλιεργούν, άλλοι πήγαν Πτολεμαΐδα”.

Είναι ένα κομμάτι στο νέο οικισμό να περάσει ο αγωγός των ομβρίων , η ΔΕΥΑΚ λέει δεν είναι δικό της θέμα .Εφόσον δεν γίνουν τα έργα υποδομής, αποφασίσαμε να μην εκκενώσουμε το χωριό». «Το παλιό το χωριό δεν το έχουν αφήσει, προσπαθούμε να το έχουμε σε καλή κατάσταση  .Η αποχέτευση έχει γίνει   κατά 87 % , η ύδρευση είναι  στο 25%, τα όμβρια στο  17%, πρέπει να γίνουν αυτές οι απαλλοτριώσεις ώστε ο αγωγός των ομβρίων  να γίνει και να μην πνίξει τα χωριά».

«Ακόμα πρέπει να φύγουν οι πυλώνες. Έτερπε να πούμε μείς δεν θέλουμε εκεί, να πηγαίναμε πιο πέρα οι πυλώνες. Τώρα πρέπει να φύγουν και να υπογειοποιηθούν»  .Το 2024 δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουν την Ποντοκώμη  όπως είπε «πρέπει να υπάρχει ένα αντίστοιχο  χρονοδιάγραμμα για να γίνουν τα βασικά». “Πότε θα βγουν οι άδειες, πότε θα χτίσουμε. Χάνεται ο κοινωνικός ιστός, η κοινωνική συνοχή, όλοι πήραν τα χρήματα, δεν είναι μόνο αυτό. Και ούτε καν μας ρώτησαν. Χρειάζεται 40% περισσότερα χρήματα πλέον για να χτίσεις. Η θέρμανση είναι πενταπλάσια από έναν πολίτη της Κοζάνης με τηλεθέρμανση”.

Στη Νέα Ποντοκώμη χτίστηκαν οκτώ σπίτια και υπάρχουν ακόμα 10 άδειες σε αναμονή . Στην Ποντοκώμη μένουν  250 κάτοικοι , υπάρχουν 100 σπίτια .Το ΦΕΚ της απαλλοτρίωσης βγήκε το 2012 και ακόμα στη Νέα Ποντοκώμη δεν έχουν γίνει οι βασικές υποδομές, ενώ παραμένουν και οι πυλώνες.

Ι.Π.