Την δική του θέση στα όσα αναφέρθηκαν για διαρροή ψευδών εγγράφων δίνει ο Γιώργος Ντζιμάνης λέγοντας ότι το έγγραφο του στρατού για την προσφυγική δομή στο στρατόπεδο Πόρτη δεν είναι ψευδές. O βουλευτής μίλησε στο ραδιοΛόγος με το Λύσανδρο Ρήγα δίνοντας τη δική του οπτική γωνιά στα όσα διαδραματίζονται στη Νεάπολη με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων. Μάλιστα θεωρεί πολύ λογικό να δημιουργηθεί δομή και στην Δυτική Μακεδονία, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιφέρειες τονίζοντας ότι δεν ζημιώνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από την φιλοξενία προσφύγων.

Οργανωτική διαταγή το έγγραφο για το Πόρτη

Αναφορά έκανε στο πέρασμα από όλη την Ελλάδα του Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος αξιολόγησε κάποια στρατόπεδα για δομές φιλοξενία προσφύγων . «Το Πόρτη προκρίθηκε από την περιοχή μας και όχι μόνο» ανέφερε ο κ.Ντζιμάνης . «Με βάση τις ροές προσφύγων το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι σε πιθανές ροές θα πρέπει να έχουν ετοιμότητα και να ετοιμάσουν τα στρατόπεδα.Η τοπική υπηρεσία έβγαλε μια οργανωτική διαταγή» ανέφερε.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο στρατός δεν στέλνει ατάκτως, αλλά ομαδοποιημένα και σε αυτήν τη διαταγή περιλαμβάνονταν και υπηρεσίες εκτός στρατού. «Το έγγραφο αυτό ήταν αδιαβάθμητο και μη επιδιδόμενο στις μη στρατιωτικές υπηρεσίες. Δεν έφυγε έγγραφο πουθενά σε οποιαδήποτε αστυνομική, πολιτική αρχή η εξωστρατιωτική υπηρεσία. Οι προς ενέργεια αξιωματικοί το πήραν και είτε με δική τους πρωτοβουλία είτε επειδή κάποιος κατάγεται από τη Νεάπολη το κοινοποίησε στο δήμαρχο… Το έγγραφο δεν το πήρε επίσημα καμιά εξωστρατιωτική αρχή αλλά ούτε είναι ψευδές»

«Εύλογο είναι να δημιουργηθεί και στη Δυτική Μακεδονία δομή φιλοξενίας προσφύγων»

Για το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής στην Νεάπολη ανέφερε: «Ανάλογα με τις ροές μπορεί κι εδώ να γίνουν δομές φιλοξενίας προσφύγων. Στην Ήπειρο έχουμε 3 δομές και στα ελληνοαλβανικά σύνορα , στην Θεσσαλία τρεις , στην Κεντρική Μακεδονία δύο δομές, εύλογο είναι να βάλουμε κι εδώ. Δεν μπορούμε να αποτελούμε εξαίρεση ως περιφέρεια. Κάποια στιγμή θα δεχτούμε δομές φιλοξενίας».

«Σε αυτές τις δομές ζουν οικογένειες με εισόδημα μηνιαίως 700 ευρώ και το καταναλώνουν για να ζήσουν .Στις δομές και το ρεύμα και το νερό και τα τέλη τα πληρώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ .Ούτε τα 700 ευρώ που παίρνει κάθε τετραμελής οικογένεια είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από άλλες πηγές» τόνισε.

Σε ερώτηση του Λύσανδρου Ρήγα για τις υποδομές της Νεάπολης ανέφερε ότι ο στρατός προϊδεάζει. «Η στρατιωτική υπηρεσία θα φτιάξει το κέντρο υποδοχής .Δεν είμαστε στην φάση της πρώτης φοράς, η στρατιωτική υπηρεσία έχει τεράστια εμπειρία» δήλωσε αναφέροντας το παράδειγμα του Κατσικά στα Γιάννενα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου