Η Κέλλυ Κυριακίδου στην πρώτη της συνεδρίαση ω ς νέα πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου  ευχαρίστησε το σώμα  για την εκλογή της   λέγοντας ότι  και η λευκή ψήφος είναι μια μεγάλη πρόκληση  για την ίδια.

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε στην πολύωρη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη δυνατότητα που δόθηκε σε όλους α καταθέσουν τις θέσεις τους. Ο πρωθυπουργός, όπως είπε ,επεσήμανε την απόφασή του για την απολιγνιτοποίηση  και την παρακολούθηση του προγράμματος των 7,5 δις ευρώ  για να αλλάξει η Δυτική Μακεδονία. Στις συναντήσεις με τους  επιχειρηματίες και τις πρυτανικές  αρχές  τέθηκαν κάποιες προτεραιότητες για το Πανεπιστήμιο  και την επιχειρηματικότητα.

Ενημέρωσε το σώμα για την ολοκλήρωση της επίσκεψης του  επικεφαλής της ομάδας Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής (DG Regio) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κάρστεν Ράσμουσεν, που πήγε και στην Καρδιά. Για τη συζήτηση στο νομοσχέδιο της απολιγνιτοποίησης ,όπως είπε ο περιφερειάρχης  ακούστηκαν οι θέσεις δημάρχων και φορέων και λέχθηκε ότι μπορεί το σχέδιο δίκαιης μετάβασης να ολοκληρωθεί  το Μάρτη του 2002, αλλά και κατά την φάση της υλοποίησης θα επαναπροσδιορίζονται αδυναμίες και παραλείψεις. Υπάρχουν τα χρήματα και όλα τα εχέγγυα. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέβαλε το σχέδιο δίκαιης μετάβασης κάτι που είπε και ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Όλος ο κόσμος μιλάει πια για το πράσινο υδρογόνο, όταν κάποιοι μας λοιδορούσαν. Η πρόκληση είναι για όλους , καταθέστε προτάσεις σαν διεκδικήσουμε .Το πράσινο υδρογόνο είναι η λύση του προβλήματος της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο για την απολιγνιτοποίηση. Είναι πρωτοπόρος η Δυτική Μακεδονία και όχι ουραγός. Αν κτίσουμε όλη την αλυσίδα αξιών του υδρογόνου θα αποκαταταστήσουμε και ένα κομμάτι των ανέργων».

Να επιδοτηθούν οι τηλεθερμάνσεις ζήτησε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου .Τα εδάφη που ζήτησε  ο περιφερειάρχης στον Ελλήσποντο,   τα πήρε  η ΔΕΗ για εκμετάλλευση λιγνίτη όχι για να τα πάρει η RWE  για πράσινες επενδύσεις. «Δεν λύθηκε καν το θέμα της ΒΙΠΕ , δεν πήραμε απόφαση για τηλεθερμάνσεις  και μετεγκαταστάσεις. Όλες οι επενδύσεις να έχουν fast truck διαδικασίες και όχι μόνο αυτές άνω των 5 εκ». Είναι επικίνδυνο να λειτουργεί ως άλλοθι το πράσινο υδρογόνο για τα μεσοδιάστημα μέχρι να υλοποιηθεί η μετάβαση, όπως είπε. «Ακόμα δεν απαντήθηκε το από που θα πάρουμε νερό. 2.000 στρέμματα ζητά ομάδα από τον Ελλήσποντο και δεν υπάρχει γη γιατί έχει καλυφθεί από τα φωτοβολταϊκά. Να υπάρχει πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες, δυνατότητα για start ups και αποκαταστάσεις των εδαφών».

Σαν κατσικοκλέφτης πήγε ο περιφερειάρχης χωρίς να μιλήσει στους διαδηλωτές , σακάτεψαν τον κόσμο στα ξύλο, έπεσαν χημικά, να βγει ψήφισμα καταδίκης της αστυνομικής βίας  πρότεινε ο Στέφανος Πράσσος.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης σημείωσε ότι το μέλλον είναι πιο δυσοίωνο. Το ποιες θέσεις απασχόλησης θα δημιουργηθούν δεν είναι ξεκάθαρο, ο πρωθυπουργός θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

Ιωάννα Παπαδημητρίου