Γεωργία Ζεμπιλιάδου :Δεν προστατεύθηκαν οι βοσκότοποι και η γόνιμη γη – Παντού ξεφύτρωσαν φωτοβολταϊκά

Εγκρίθηκε ο τρόπος δημοπράτησης των μελετών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 1.9 εκ ευρώ. Ο αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Χατζηζήσης στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης παρουσίασε το εν λόγω σχέδιο.

«Είμαστε πρώτοι σε πανελλήνιο επίπεδο στη διαδικασία εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης» όπως είπε .Η σύνταξη μελετών βοσκήσιμων γαιών είναι προς όφελος της κτηνοτροφίας . Στόχος είναι η απογραφή της φυσιογνωμίας του παραγωγικού δυναμικού των βοσκοτόπων με σύγχρονες τεχνολογίες ώστε να γίνει ο χωρικός σχεδιασμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους , η εκτίμηση της βοσκοικανότητάς τους και η διαίρεσή τους σε λιβανικές μονάδες για να κατανεμηθούν σε κτηνοτρόφους. Θα δοθεί η δυνατότητα στοχευμένεων παρεμβάσεων σε έργα υποδομής , ποτίστρες , σκέπαστρα , λουτρά ζώων, λιμνοδεξεμενές. Το κόστος διατροφής των μηρυκαστικών συμμετέχει σε ποσοστό 70% στο συνολικό κόστος της διαχείρισης των εκμεταλλεύσεων.

Έγινε πλιάτσικο στην κτηνοτροφική γη με άδειες σωρηδόν ,κατάληψη -ληστρική εκμετάλλευση στους βοσκοτόπους μετά την απόφαση για απολιγνιτοποίηση ανέφερε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου . «Εκ των υστέρων κάνουμε διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Αυτά θα είχαν αξία αν δεν επιτρέπαμε αυτά που έγιναν διότι δεν προστατεύθηκαν οι βοσκότοποι και η γόνιμη γη. Παντού ξεφύτρωσαν φωτοβολταϊκά ».

«Σήμερα γίνεται πάρτι παντού , αυτό πάμε να διασφαλίσουμε» τόνισε ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης .Αν οριοθετηθούν τα βοσκοτόπια , αυτός που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να στείλει κάποιον στον εισαγγελέα. Καθυστέρησε το υπουργείο δυο χρόνια. Πέρυσι η ΠΔΜ πήγε στον εισαγγελέα για καταστρατηγήσεις της γης, τώρα τους κόβεται ο βήχας». Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή που είναι και συντοπίτης μας ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να βγάλει και τα ονόματα δημοσίως . «Θα αντιμετωπίσουμε ενστάσεις , προσφυγές αυτούς που θίγονται. Χτυπάμε τα κυκλώματα που δεν επέτρεπαν να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.20-25 εκ ευρώ δεν αξιοποιούνται όσο δεν ενισχύεται η κοπαδιάρικη κτηνοτροφία »

Ιωάννα Παπαδημητρίου