9,6 εκ. επιπλέον για νέους αγρότες

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης χαρακτήρισε θετικό τον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την παράταση των λιγνιτικών μονάδων, όσο των υφισταμένων όσο και της νέας, αλλά και για το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, όπως είπε που συμπεριλαμβανόταν στις 15 προτάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Το χωροταξικό αναμένεται να βγει σε διαβούλευση, μιας και είναι έτοιμο το νομοσχέδιο. Τον ευχαρίστησε για τη στάση του στο πρότζεκτ του πράσινου υδρογόνου, το οποίο “θα δώσει λύσεις που  μέχρι σήμερα ούτε καν διανοούμαστε. Ανοίγουν ευκαιρίες για τη Δυτική Μακεδονία και όλη την Ελλάδα”.

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τα επιπλέον 9.6 εκ ευρώ μετά την νέα κατανομή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  με την τήρηση της ρήτρας δίκαιης μετάβασης. Καλύπτεται και οι 1.062 αιτήσεις των νέων αγροτών με το σύνολο των αιτημάτων να φτάνει τα 40 εκ. Διευθετείται επίσης το θέμα των αποζημιώσεων στους αγρότες και ανοίγει το θέμα της παραχώρησης ακινήτων για την αξιοποίηση τους, τόσο στη Λευκόβρυση, όσο και στο αγρόκτημα της γεωπονικής σχολής στην Φλώρινα.

Με τους υφυπουργούς Μεταφορών και Υποδομών συζητήθηκε η οριστικοποίηση του επιβατικού σταθμού της Κοζάνης, αλλά και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις Κοζάνης -Πτολεμαΐδας, Καλαμπάκας – Γρεβενών και στη συνέχεια προς Κοζάνη και Καστοριά, καθώς και η η επανασύνδεση  της γραμμής Φλώρινας – Μοναστηρίου και Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής. Η εκκρεμότητα με τις γέφυρες στην περίμετρο της Κοζάνης μπήκε στο τραπέζι ζητώντας την θέση του δήμου. Θα επιλεγεί  από την περιφέρεια αν είναι ισόπεδες είτε ανισόπεδες με την πρόταση του περιφερειάρχη να κλίνει προς την ισόπεδη διάβαση αν ο επιβατικός σταθμός μείνει στην πόλη της Κοζάνης και δεν μετακινηθεί εκτός πόλεως, πιθανόν στα Κοίλα. Αυτή ήταν και η θέση του ΤΕΕ για να μην υπάρξει πρόβλημα στην επέκταση της πόλεως. Υπάρχει δέσμευση όμως να είναι εντός, όπως ανέφερε.

Συνεχίζονται επίσης οι δράσεις καθαριότητας της Περιφέρειας, αυτό το Σάββατο στην Φλώρινα. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα προς συλλογή σε όλους τους δρόμους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου