Η κίτρινη τουλίπα, ο αμάραντος και η σκάρφη, είναι την περίοδο αυτή μερικά από τα στολίδια της Πίνδου. Στο δρόμο προς τη Σαμαρίνα, συναντήσαμε τα πανέμορφα αυτά αγριολούλουδα. Άρρηκτα δεμένα με την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό μας, αποτελούν πολύτιμους φυσικούς πόρους των βουνών και των ορέων της Περιφέρειας μας.

Μοναδικές οι φαρμακευτικές χρήσεις των δύο ενώ η μικρή και λυγερόκορμη ορεινή τουλίπα υπόσχεται πολλά σε όποιον επιδιώξει να την εξημερώσει!
Toulipa australis, Primoula veris και Helleborus cuclophyllus τα επιστημονικά τους ονόματα αντίστοιχα. Οι οικογένειες στις οποίες ανήκουν, αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι της μοναδικής ελληνικής ορεινής βιοποικιλότητας. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στο γεωγραφικό αυτό πλάτος του πλανήτη που να διαθέτει τον αριθμό αυτόν των αυτοφυών αλλά και των ενδημικών φυτών σε ισοδύναμη έκταση της Ελλάδας.

Στη μοναδικότητα αυτή οφείλεται και η ποιοτική υπεροχή των προϊόντων της ποιμενικής κτηνοτροφίας μας! Αναπόσπαστοι κρίκοι δύο δυναμικότατων αλυσίδων αξιών που όταν αναπτυχθούν σωστά, είναι ικανοί να βγάλουν την Ελλάδα με ασφάλεια, από τη δύσκολη οικονομική θέση που βρίσκεται!!

Πηγήfb: Giorgos Kasapidis A