Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΗ

-“Είναι δύσκολο, εδώ που εγκλωβίστηκε η χώρα, να βγει με φυσιολογικό τρόπο από το αδιέξοδο”

Ως μια επώδυνη συμφωνία με βαριά μέτρα που θα τα νοιώσει στο πετσί του ο έλληνας πολίτης, χαρακτήρισε το πακέτο με τα μέτρα και τα αντίμετρα του 4ου μνημονίου, ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα. Επίσης, μίλησε και για το “καυτό” θέμα της ΔΕΗ, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις ώστε να μην επέλθει η καταστροφή στην περιοχή.

Ειδικότερα, ο κ. Κασαπίδης χαρακτήρισε τα μέτρα επώδυνα για την “τσέπη” του έλληνα, λέγοντας πως: “Είναι ιστορική η συμφωνία, και αυτό που έχει ουσιαστικό περιεχόμενο είναι η αξία των μέτρων που είναι επώδυνα και βαριά και θα το νοιώσει στο πετσί του και ο πολίτης που ζούσε μέχρι και κάτω από τα όρια της φτώχειας ή ζούσε οριακά. Τώρα, τον αγγίζει και η μείωση του αφορολόγητου , όπως επίσης και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που θα δούνε τις χαμηλές συντάξεις τους να μειώνονται περεταίρω, επειδή μια επιπρόσθετη επιβάρυνση και για τους μισθούς και για τις συντάξεις, 1 συν 1% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Αυτό για εμένα είναι το κυρίαρχο όλων των μέτρων. Είναι άδικο γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πατάξει την φοροδιαφυγή, να βάλει σε μια σειρά την παραοικονομία και να ελέγξει και την εισφοροδιαφυγή στα ασφαλιστικά ταμεία, έρχεται να βάλει νέες επιβαρύνσεις και μάλιστα υπερβαίνει όχι μόνο τις κόκκινες γραμμές, τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, αλλά και κάθε δήλωση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί ούτε ένα νέο μέτρο, ούτε ένα ευρώ επιβάρυνσης”, τόνισε μεταξύ άλλων ο ίδιος και προσέθεσε πως: “Φαίνεται για ακόμη μια φορά ότι πατάνε τα λόγια τους, διαψεύδουν τις προσδοκίες  των ψηφοφόρων τους και το χειρότερο, θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι έλληνες πολίτες, με ακόμη πιο υφεσιακά μέτρα που ψηφίστηκαν στο χθεσινό νομοσχέδιο”.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης,  ο κ. Κασαπίδης απάντησε πως: “Έστω και καθυστερημένα, μετά τα 2 χρόνια, έκλεισε η 2η αξιολόγηση με τη λήψη μέτρων αδικαιολόγητων που οφείλονται στην καθυστέρηση της κυβέρνησης. Σέρνοντας τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση πάει στη διαπραγμάτευση για τη ρητή ρύθμιση δέσμευσης του χρέους και ελπίζω οι συνομιλητές να τηρήσουν το λόγο και τις δεσμεύσεις τους. Ξεπέρασαν όλες τις υποσχέσεις, δεσμεύσεις και κόκκινες γραμμές, αντιθέτως βλέπουμε να λαμβάνεται μια σειρά μέτρων, το περιεχόμενο είναι βαρύ, επώδυνο, υφεσιακό για την ελληνική κοινωνία. Είναι δύσκολο, εδώ που εγκλωβίστηκε η χώρα, να βγει με φυσιολογικό τρόπο από το αδιέξοδο. Δεν είναι ρόδινα τα πράγματα για την οικονομία”, ανέφερε , εκφράζοντας φόβους για νέα λουκέτα και απολύσεις.

Επίσης, αναρωτήθηκε αν υπάρχει κρυφό σχέδιο, με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο, ανέφερε ότι “προτιθέμεθα να καταθέσουμε σχέδιο και προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ώστε να έχει και η κυβέρνηση να επιλέξει από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, όπως έκανε σε μια σειρά από τα αντίμετρα που έλαβε, για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια”. Και σε τοπικό επίπεδο , ο ίδιος θα αναδείξει μια σειρά από προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα.

 

Για τη ΔΕΗ

Για το θέμα της ΔΕΗ, απάντησε πως “Εμείς δεν τα ψηφίσαμε τα χθεσινά μέτρα, εκεί μάλιστα εμπεριέχεται και η εκχώρηση του 24% της ΔΕΗ στο υπερταμείο . Ας το λάβουν υπόψη τους, όποιοι προσδοκούσαν σε κάτι καλύτερο από αυτό που πρότεινε η ΝΔ με το στρατηγικό επενδυτή. Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία της ΔΕΗ, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή μας, και πρέπει να μας απασχολεί να μείνει δυνατή. να τελειώσουν επενδύσεις, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να διατηρηθεί η ενεργειακή ταυτότητα στην περιοχή μας, με χειροπιαστά μέτρα. Με την προσέλκυση νέων επενδυτών και σύγχρονες τεχνολογίες ώστε αν περιορίζεται η δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή , ώστε να μην έχουμε αρνητικές επιπτώσεις. Η υποκατάσταση αυτή πρέπει να γίνει με άλλες τεχνολογίες, που θα διασφαλίζουν το ρεύμα, τις θέσεις εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον. Να μετεξελίξουμε,  από ένα ενεργειακό κέντρο με βάση το λιγνίτη σε ένα κέντρο ενεργειακών εξελίξεων με βάση τις σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο με βάση το λιγνίτη, όσο και με παραγωγή ενέργειας από υδρογόνο, γεωθερμία και άλλες ανανεώσιμες πηγές. Οι αποκαταστάσεις εδαφών και περιβάλλοντος, μπορούμε να τα βάλλουμε στην ατζέντα συζητήσεων που πρέπει να κλείσει σύντομα. Και στην Αθήνα αναζητούν μια λύση ρεαλιστική, ώστε να μην γίνει ζημιά και κοινωνικό πρόβλημα στον τόπο. αλλά εγκλωβίστηκαν στις λαϊκίστικες προεκλογικές υποσχέσεις τους και ο αναγκαστικός συμβιβασμός τους οδηγεί σε αθετήσεις”, κατέληξε.

Β.Σ.