Χρήστος Ζευκλής: 30.000 για να περάσει μια ανεμογεννήτρια
Στις 12 Αυγούστου ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης απέστειλε έγγραφο στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος με κοινοποίηση στην ΠΕΔ για το φαινόμενο που παρατηρείται με τις αθρόες αιτήσεις ΑΠΕ χωρίς χωροταξικό πλαίσιο και με σχεδιασμό ερήμην των τοπικών κοινωνιών ή δια αποκλεισμού αυτών. Δεν έχουμε αποφασιστικό ρόλο, σημείωσε ο περιφερειάρχης που έδωσε για μια ακόμη φορά το παρόν στη συνεδρίαση της ΠΕΔ.
Αυτό που επισημάνθηκε γραπτώς είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η κατάσταση από την περιφερειακή αρχή διότι υπάρχει έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού που θα οριοθετούσε δράσεις και χρήσεις γης και των φωτοβολταϊκών πάρκων. “Ζητάμε κάποια ανταποδοτικά ουσιαστικά, για τις υποδομές αυτές, δεν μπορώ να τις πως επενδύσεις που δε δίνουν θέσεις εργασία και εισόδημα” συμπλήρωσε ο ίδιος ζητά να υπάρχει νομοθετική παρέμβαση ώστε να προκύψουν ανταποδοτικά, και ένα ποσοστό 25% των εσόδων να πηγαίνει στο ταμείο της ενεργειακής κοινότητας. Εναλλακτικά να γίνει συνδυασμός το 12,5% να πάει στην ενεργειακή κοινότητα και το άλλο 12,5 να ισοσταθμιστεί με μια ισοδύναμη επένδυση στην περιφέρειά μας.
Σύντομα θα εκδοθεί ένα ψήφισμα και με την σύμφωνη γνώμη της ΠΕΔ με στόχο να νομοθετηθεί ανταποδοτικό όφελος στην αυτοδιοίκηση που γίνονται αυτές οι υποδομές, κάτι που ισχύει μόνο για τις ανεμογεννήτριες. Αυτή τη στιγμή ανταποδοτικά δίνουν μόνο τα πάρκα άνω των 20 MW. Σε αυτήν την πρόταση ο περιφερειάρχης δέχτηκε και κριτική από τα μέλη της ΠΕΔ λέγοντας ότι απαιτείται μεγαλύτερη τεκμηρίωση και είναι δύσκολο να υπάρχει διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο στις επενδύσεις της Δυτικής Μακεδονίας και διαφορετικό στην υπόλοιπη χώρα. Επίσης στο master plan δεν υπάρχει κάτι για τον χωροταξικό σχεδιασμό….
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Δασταμάνης ζήτησε να ισχύσει το ποσοστό επί του τζίρου και όλα τα χρήματα να πηγαίνουν στις τοπικές κοινωνίες, ενώ ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου δήλωσε άγνοια επί του θέματος λέγοντας ότι δεν έχει ασχοληθεί με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες και δεν ρωτήθηκε ποτέ για την τοποθέτησή τους. Πολλές εκτάσεις του δήμου δεν έχουν δηλωθεί στο κτηματολόγιο, υπάρχουν πολλά αδήλωτα παραδέχτηκε και τώρα ξεφυτρώνουν φωτοβολταϊκά. Διερωτήθηκε μάλιστα αν και γιατί τα υδροηλεκρικά δεν είναι ΑΠΕ.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε ότι στον χάρτη της ΡΑΕ φαίνονται όλα τα πάρκα και σε τι φάση είναι. Η περιοχή έχει ενδιαφέρον, επειδή είναι εδώ τα μεγάλα δίκτυα. Το βασικό σύμφωνα με την γνώμη του είναι η αποδοχή ή μη αποδοχή της τοπικής κοινωνίας και να αυξηθεί το ποσοστό που αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίας από τα έσοδα των ΑΠΕ.
Με τη σειρά του ο Χρήστος Ζευκλής τόνισε ότι πρόκειται για επιχείρηση με βασικό συστατικό τη γη, δεν είναι αναπτυξιακά έργα αυτά, στρέφονται στη δημόσια τζάμπα γη. Μάλιστα σπάνε τα MW και δεν δίνουν τα ανταποδοτικά, με τα μεγάλα φωτοβολταϊκά να ανήκουν σε Πορτογάλους, Γάλλους, Γερμανούς. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων αυτών των εταιριών ανάφερε ότι πρόσφατα για να περάσει μια ανεμογεννήτρια στη Γαλατινή η εταιρεία έδωσε 30.000 με εγγυητικές επιστολές. Για αυτό και πρότεινε κοινό αγώνα διεκδίκησης.
Ο Λευτέρης Ιωαννίδης ζήτησε να αξιοποιηθεί το εργαλείο των ενεργειακών κοινοτήτων, πέρα από την πρωτοβουλία του δήμου και της περιφέρειας. Να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις και οι πόροι και να εμπλακούν οι τοπικές δυνάμεις για να μείνει το εισόδημα στην περιοχή.
Κοινή διεκδίκηση όλων να θεσμοθετηθεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό επί των κερδών, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός επί των θέσεων που θα δίνονται. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εμβληματικές για την κυβέρνηση επενδύσεις στην περιοχή με τα φωτοβολταϊκά δεν πείθουν την αυτοδιοίκηση, παρότι ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν και τόσο μεγάλες αντιδράσεις …
Ιωάννα Παπαδημητρίου
βίντεο από 1:48


















