Καθηγητής ΑΠΘ : Η σκίαση των πλωτών θα επηρεάσει την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν και την πρωτογενή παραγωγή – Να σεβαστούμε και το αισθητικό κομμάτι

Ο Γιάννης Χαραλαμπίδης από τη ΡΑΕ αναφέρθηκε στις αιτήσεις για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3. .Ξεκαθάρισε ότι βεβαίωση χορήγησης παραγωγού θα χορηγήσει η Ρυθμιστική Αρχή εφόσον δεν υπάρχει κριτήριο περιβαλλοντικό .Η βασική περιβαλλοντική αδειοδότηση γίνεται σε δεύτερο στάδιο και αν υπάρχουν θέματα δεν προχωράει .Τα 500 μεγαβάτ είναι πολύ μεγάλο έργο, τα άλλα δύο από τις ΔΕΗ Ανανεώσιμες θεωρούνται μικρά .Πλωτά υποβλήθηκαν πρώτη φορά, αλλά τόσο μεγάλο πάρκο δεν έχει υποβληθεί. Μάλιστα ανέφερε τη σειρά της διαδικασίας , ότι πρώτα γίνεται η κοινοποίηση των αιτήσεων στη ΡΑΕ και κατόπιν η ανάρτηση των γεωγραφικών δεδομένων. Οι αντιρρήσεις που υποβλήθηκαν άπτονται περιβαλλοντικών θεμάτων . Σε δεύτερη φάση εκδίδονται οι περιβαλλοντικοί όροι και στη συνέχεια δίνεται η άδεια εγκατάστασης.

Ο Γιώργος Κασαπίδης , περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε ότι η ένστασή του έγκειται στον άναρχο τρόπο ανάπτυξης των ΑΠΕ χωρίς να υπάρχει κάποιο σχέδιο και χωρίς ειδικό χωροταξικό . «Δεν θέλουμε να γίνουμε ένα απέραντο γυαλί ,να πάμε σε μια μονοδιάσταστη οικονομία , σε ένα τόπο που κινδυνεύει να τοποθετηθούν σε 100.000-300.000 στρέμματα φωτοβολταϊκά με τον κόσμο να φοράει γυαλιά. Έχουμε αιτήσεις που καταλαμβάνουν τα πιο γόνιμα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας .Απαιτούμε ισχυρά ανταποδοτικά , το 25% των καθαρών κερδών να αποδίδεται στην τοπική κοινωνία, για να πρασινίσουμε ΤΟΕΒ και ΒΙΠΕ».

Ο Παναγιώτης Αγγελίδης, Καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ σημείωσε ότι οι καραβίδες της λίμνης Πολυφύτου αποτελούν ένδειξη καθαρότητας. Η σκίαση θα επηρεάσει την πρωτογενή παραγωγή με τον τρόπο εγκατάστασης να παίζει μεγάλο ρόλο . Η πρωτογενής παραγωγή της λίμνης εξασφαλίζεται από το φυτοπλαγκτόν όπως είπε. Ως απτό παράδειγμα ανέφερε ότι ένα φωτοβολαϊκό στα 2 μέτρα ύψους σε βοσκότοπο, θα εμπόδιζε την ανάπτυξη του χόρτου στο μέρος που καλύπτει . Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στη λίμνη . «Δεν είμαστε σε θέση να υπολογίσουμε πόση θα είναι αυτή επίδραση στην πρωτογενή παραγωγή. Να σεβαστούμε και το αισθητικό κομμάτι».

Ιωάννα Παπαδημητρίου