Καθιερώνοντας στο πλαίσιο της επικοινωνίας μας την εβδομαδιαία ανασκόπηση γεγονότων, έργων και δράσεων που αφορούν στην καθημερινότητά μας, την ποιότητα της ζωής μας και την εξυπηρέτηση του πολίτη, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως έχουμε πολλά και ενδιαφέροντα να πούμε.

Ξεκινώντας από τον απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε, τον οποίο πρόσφατα παρουσιάσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καταδεικνύεται από τον προϋπολογισμό του 2023 που παραθέσαμε, το μέγεθος της δουλειάς που γίνεται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στον τόπο μας, τη Δυτική Μακεδονία.
Με το ύψος του προϋπολογισμού να ανέρχεται στα 217 εκ. ευρώ κατά την ψήφισή του, δηλαδή κατά 387% αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2019 (57 εκ.€) που παραλάβαμε πριν τρία χρόνια από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, είναι εμφανής η διαφορά των έργων και των δράσεων που κάναμε προς όφελος της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Ήδη εδώ και ενάμιση μήνα, μέσα στο 2023, το ύψος του προϋπολογισμού αναμορφώθηκε και ξεπερνάει πλέον τα 350 εκ. ευρώ, που σημαίνει δέσμευση επιπλέον κονδυλίων για τη χρηματοδότηση νέων έργων, νέων θέσεων εργασίας και νέα εισοδήματα στην Περιφέρεια μας και αυτό σας υπόσχομαι ότι διαρκώς θα αυξάνεται. Θα το παρακολουθούμε τακτικά.

Μόλις προχθές υποδεχθήκαμε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα Γρεβενά, ο οποίος κατά την ομιλία του στους πολίτες, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές ανάπτυξης της Π.Ε. Γρεβενών, δεσμευόμενος για τη συνέχιση στήριξης της περιοχής με την υλοποίηση των απαραίτητων έργων. Βάζοντας τον πήχη ψηλά για τα Γρεβενά, τόνισε πως μπορούν τα Γρεβενά να γίνουν η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των μανιταριών, ενώ για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας είπε ότι είναι η «βασίλισσα των Χιονοδρομικών» στην Ελλάδα και μπορεί να γίνει το πρώτο χιονοδρομικό της πατρίδας μας.

Υπενθυμίζω πως πριν από 15 μέρες από την Κοζάνη, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόγραμμα 380 έργων συνολικού προϋπολογισμού 4,0 δις ευρώ που προέκυψαν σε συνεργασία του γραφείου του Πρωθυπουργού, την Περιφέρεια και φορέων της Περιφέρειάς μας.

Την έναρξη κατασκευής του πρώτου από τα μεγάλα έργα υποδομής που θα στηρίζει τις τηλεθερμάνσεις στην μεταλιγνιτική εποχή, σηματοδότησε η τελετή εγκαινίων του έργου που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Δημοτικής βιβλιοθήκης στην Κοζάνη, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΕΣΦΑ και φορέων της περιοχής.

Πρόκειται για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από το εθνικό δίκτυο προς την Καρδιά Κοζάνης, μήκους 160 χλμ, συνολικού προϋπολογισμού 163 εκ. ευρώ. Ο αγωγός θα είναι από τους πρώτους στην Ευρώπη που θα είναι, κατάλληλος για τη μεταφορά και υδρογόνου. Ακόμα μία διεκδίκηση για τον τόπο μας μετά από σκληρό αγώνα παίρνει σάρκα και οστά.

Άλλη σημαντική εξέλιξη για τη Δυτική Μακεδονία την εβδομάδα που μας πέρασε, αποτελεί και η απόφαση έγκρισης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της κατασκευής 3 έργων αρδευτικών δικτύων. Πρόκειται για μελέτες που υποβάλλαμε εδώ και ένα χρόνο και είχαμε προετοιμάσει σωστά και εγκρίθηκαν και οι τρεις με τα αντίστοιχα έργα, που έρχονται να προστεθούν σε άλλα παρόμοια έργα που είναι σε εξέλιξη. Τα νέα έργα αφορούν στις περιοχές Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου, Σερβίων, Κοζάνης και πρώην Αλιάκμονα στην Καστοριά. Συνολικά 7,1 εκ. ευρώ διατίθενται για την κατασκευή των έργων αυτών, ενώ άλλα 4,9 εκ. ευρώ εγκρίθηκαν από το ΥπΑΑΤ για 3 ακόμα έργα αρδευτικών δικτύων των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Νεστορίου αντίστοιχα. Δηλαδή αλλά 12 εκ.€ έρχονται στην Περιφέρεια μας για χρηματοδότηση σπουδαιων αναπτυξιακών έργων.

Ταυτόχρονα με τις θετικές εξελίξεις για νέα Αρδευτικά Δίκτυα στη Δυτική Μακεδονία, σημαντικά έργα αγροτικής οδοποιίας ξεκινούν στο Δήμο Σερβίων, της Π.Ε. Κοζάνης. Την περασμένη Δευτέρα υπέγραψα με τον ανάδοχο του έργου, τη βελτιώση προσβασιμότητας σε 247 επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα του Δήμου Σερβίων, συνολικού προϋπολογισμού 5,6 εκ. ευρώ.

Για πρώτη φορά στην Περιφέρειά μας τίθεται σε εφαρμογή ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα βελτίωσης οδικής πρόσβασης σε κτηνοτροφικές μονάδες. Το συνολικό μήκος των 102 διαφορετικών δρόμων που θα αναβαθμιστούν με διάφορα τεχνικά, έργα ασφαλτόστρωσης ή χαλικόστρωσης για την ασφαλή πρόσβαση των επαγγελματιών στις δουλειές τους, ξεπερνά στα όρια του Δήμου Σερβίων τα 100 χλμ!!

Ακολουθούν ανάλογες παρεμβάσεις για το σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας μας.

Και ενώ ολοένα και περισσότερο μικρά και μεγάλα έργα μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης στη Δυτική Μακεδονία, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια, προσλαμβάνονται νέοι υπάλληλοι στις Υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας. Δεκαεννιά (19) νέοι επιτυχόντες ΑΣΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων ορκίστηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε. Τοποθετήθηκαν σε διάφορες διευθύνσεις του οργανισμού μας, ενώ αναμένεται άλλοι 10 να παρουσιαστούν αργότερα. Σημαντική εξέλιξη που τονώνει το δυναμικό και ηθικό των εργαζομένων, ενώ άλλες 68 θέσεις θα διεκδικήσουν για την Περιφέρειά μας οι διαγωνιζόμενοι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του Μαρτίου για να αναπληρώσουν αντίστοιχες θέσεις που μας ενέκρινε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης, ικανοποιώντας πλήρως το αίτημα που υποβάλαμε.

Την ίδια στιγμή, ολοκλήρωσα τις συναντήσεις εργασίας με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας και τους διευθυντές των αντίστοιχων ΔΤ.Υ., για την καθιερωμένη παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των έργων, του τεχνικού προγράμματος κάθε Π.Ε. Μεγάλος ο αριθμός των έργων που προετοιμάζουμε και υλοποιούμε σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία. Ξεπερνούν τα 680 στον αριθμό, με συνολικό προϋπολογισμό 700 εκ. ευρώ, που στην ουσία μετατρέπουν την Περιφέρειά μας σε ένα απέραντο εργοτάξιο, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας στον τόπο μας. Επίσης διακινούνται ταυτόχρονα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην τοπική αγορά στηρίζοντας την τοπική οικονομία και τις δουλειές πολλών άλλων επαγγελματιών.

Παράλληλα με τα τεχνικά έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των συμπολιτών μας σε καίριους τομείς της καθημερινότητας, υλοποιούνται βάση σχεδιασμού κάθε βδομάδα σε όλες τις ΠΕ της Περιφέρειας μας.

Έτσι, θέματα υγείας και προληπτικής ιατρικής σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες, παρουσίασε με ειδικούς επιστήμονες η Αντιπεριφέρεια Υγείας στη Σιάτιστα της Π.Ε. Κοζάνης, ενώ ο ρόλος της αμπελουργίας και του οίνου στην τοπική ανάπτυξη της Π.Ε. Γρεβενών αναλύθηκε διεξοδικά σε σχετική ημερίδα στα Γρεβενά, που διοργάνωσε η οικεία Αντιπεριφέρεια.

Τέλος, σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα την εβδομάδα που μας πέρασε αφορά στην ολοκλήρωση ενός ακόμα αναδασμού από το σύνολο των αναδασμών που εκτελούμε, του αναδασμού του Αγροκτήματος Αμμοχωρίου Φλώρινας. Έλαβε χώρα από το 2018 και ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, επιτρέποντας να διανείμουμε τίτλους κυριότητας στους δικαιούχους των νέων αγροτεμαχίων.

Θα ήταν παράλειψη, αν δεν αναφερόμουν και στη θετική παρουσία της Περιφέρειάς μας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Προβάλαμε για δεύτερη χρονιά τη Δυτική Μακεδονία στο κοινό των Ισραηλινών που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίσουν και να αξιολογήσουν τους μοναδικούς προορισμούς που προωθούμε οργανωμένα και με σχέδιο και προβάλλουμε στη διεθνή αγορά.

Αυτές ήταν, όσο πιο συνοπτικά μπορούσα να παρουσιάσω, μερικές βασικές δράσεις και ενέργειες που αφορούν στην Περιφέρειά μας και επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα της ζωής μας.

Με τις ευχές μου για καλή Σαρακοστή και ευκαιρία συμφιλίωσης με όσους μπορεί να πικραθήκαμε, να ζητήσω την κατανόησή σας για τον όγκο των πληροφοριών που σας παραθέτω. Θεωρώ όμως ότι βοηθά στην καλύτερη ενημέρωση σας και σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε να διαβάσετε την ανάρτηση.

Πηγή fb: Giorgos Kasapidis