Η ορεινή τουλίπα ή κίτρινη τουλίπα (Tulipa australis) είναι μικρή σε μέγεθος και φύεται συνήθως υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων. Στολίζει τις πλαγιές των ορέων μας με το έντονο κίτρινο χρώμα και τη λεπτή σιλουέτα της προσκαλώντας την όσφρηση με το διακριτικό άρωμα της!

Η φωτογραφία είναι από εξόρμηση στο όρος Μπούρινος, με τον ορειβατικό σύλλογο Σιάτιστας. Πλούσιο και σπάνιο το υλικό που αποθανατίσαμε στην προ ημερών ζωογόνο απόδραση μας! Πολλές οι σκέψεις και οι συγκρίσεις αναπόφευκτες.

Ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς αυτοφυείς τουλίπες και με φτωχή βιοποικιλότητα, ηγεμονεύει στην παραγωγή και την παγκόσμια αγορά των δρεπτών ανθέων και των βολβών της τουλίπας, με τεράστια οφέλη στην οικονομία της και σε θέσεις εργασίας. Η πατρίδα μας που διαθέτει τουλάχιστον διψήφιο αριθμό αυτοφυών, ακόμα και ενδημικών ειδών τουλίπας και ιδανικό κλίμα και γενικότερα τεράστια και μοναδική βιοποικιλότητα, πόσα πολλά μπορεί να πετύχει άραγε και στον τομέα αυτόν, με το καθένα από τα λουλούδια αυτά ξεχωριστά και με όλα μαζί συνολικά, τον πλούτο της απέραντης ομορφιάς της…;

Πηγή