Σαν σήμερα πριν από 108 χρόνια στις 11 Οκτωβρίου 1912, με την έναρξη των απελευθερωτικών βαλκανικών πολέμων ο Ελληνικός Στρατός υπό τον διάδοχο Κωνσταντίνο και Πρωθυπουργία Ελευθερίου Βενιζέλου, μετά τη απελευθέρωση της Ελασσόνας και την ιστορική μάχη του Σαρανταπόρου απελευθερώνει την πόλη των Σερβίων και κατόπιν την πόλη της Κοζάνης.

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της ελευθερίας της πατρίδας μας εκείνης της εποχής!! Έστω και σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού οι οφειλόμενες τιμές και μνήμη αποδόθηκαν στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, πολιούχου της Κοζάνης.

Ας αναλογιστούμε το χρέος μας και ας προσπαθήσουμε να είμαστε καθημερινά αντάξιοι της θυσίας εκείνων των ηρώων που με τη ζωή τους εξασφάλισαν τη δική μας ελευθερία.

Οι χρυσές αυτές σελίδες της ιστορίας μας ξεδιπλώνονται στη φωτογραφική έκθεση που μεταφέραμε με μέριμνα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης.
Στην έκθεση που είναι επιμέλεια του κ. Νικόλτσιου συμπυκνώνονται οι λαμπρές στιγμές και τα ιστορικά γεγονότα των ενδόξων νικηφόρων αγώνων των προγόνων μας τόσο σε επίπεδο μαχών όσο και σε επίπεδο διπλωματίας.
Αξίζει να την επισκεφτούμε για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας είτε να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας λαμβάνοντας ταυτόχρονα πλούσια ερεθίσματα για βαθύτερη μελέτη.

Ομόνοια και ομοψυχία!
Με όλες τις προφυλάξεις που ισχύουν ιδίως για την ΠΕ Κοζάνης λόγω κορωνοϊού, αξίζει ο κόπος, ιδίως για όλες τις βαθμίδες των σχολείων της πόλεως!