Στους επόμενους 3 μήνες το Μαμάτσειο θα έχει νέο αξονικό τομογράφο» – «Γεμίζει η Αθήνα, γεμίζει η Θεσσαλονίκη και σιγά-σιγά γεμίζει και η περιφέρεια» γιατρούς στα ΤΟ.Μ.Υ.!!!

Ο Γιώργος Κίρκος, διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos, για τις τοπικές μονάδες υγείας, τις δηλώσεις εμπιστευτικότητας του Μαμάτσειου-Μποδοσάκειου , τον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου της Κοζάνης και άλλα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Για την πρωτοβάθμια υγεία
«Τρεις τοπικές μονάδες υγείας προβλέπονται στην Κοζάνη, δύο στην Πτολεμαΐδα», ανέφερε ο κ. Κίρκος. «Ξεκίνησαν να λειτουργούν δύο , από το λοιπό διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό και επισκέπτες υγείας είμαστε ικανοποιημένοι. Με τους γιατρούς δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Κάναμε 2 προκηρύξεις και δεν ήρθαν. Για αυτό μετακινήσαμε γιατρούς. Δεν μπορούμε να πούμε για πλήρη λειτουργία», ανέφερε μετά την αναγκαστική μετακίνηση των γιατρών στις ΤΟΜΥ.
Ενδιαφέρον έχει ότι προβλέπονται μόνο τρεις μονάδες υγείας στην Κοζάνη, εκ των οποίων οι δύο στην Πτολεμαΐδα που έχει λιγότερο πληθυσμό, όταν η καθεμιά αντιστοιχεί σε 10.000-15.000 κατοίκους, όπως ανάφερε ο ίδιος στη συνέχεια.«Τέσσερις γενικοί γιατροί προβλέπονται σε κάθε ΤΟΜΥ και ένας παιδίατρος» ανέφερε ο κ. Κίρκος. Συνολικά 12 γενικοί γιατροί ή παθολόγοι και τρεις παιδίατροι πρέπει να είναι στις 3 ΤΟΜΥ, τόνισε ο διοικητής. «Η κάθε ΤΟΜΥ οργανώνει 10.000-15.000 κατοίκους σε επίπεδο οικογένειας» ανέφερε μιλώντας για νέα προκήρυξη του υπουργείου. «Γεμίζει η Αθήνα, γεμίζει η Θεσσαλονίκη και σιγά-σιγά γεμίζει και η περιφέρεια» απάντησε σε ερώτηση του prlogos για την απροθυμία των γιατρών να στελεχώσουν τις τοπικές μονάδες υγείας, όταν τα νούμερα τον διαψεύδουν.

Αυτή τη στιγμή στην τοπική μονάδα υγείας της Κοζάνης υπάρχουν 15 γιατροί, πολλοί λιγότεροι διαθέσιμοι, μιας και μέρος αυτών έχει ήδη κλείσει τον προβλεπόμενο αριθμό ασθενών .Για παιδίατρο φυσικά δεν γίνεται λόγος, αφού κανένας δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον , όπερ σημαίνει ότι ο πληθυσμός κάτω των 14 δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις ΤΟ.Μ.Υ. Φυσικά στην Κοζάνη των 60.000 απαιτούνται περισσότεροι γιατροί για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες.
«Οικογενειακοί γιατροί δεν είναι μόνο οι γιατροί των ΤΟΜΥ, αλλά και των κέντρων υγείας που έχουν ειδικότητα γενικής παθολογίας» τόνισε ο κ.Κίρκος.

Νέες θέσεις γιατρών στα κέντρα υγείας
«Το υπουργείο Υγείας ειδικά για την Κοζάνη έχει εγκρίνει και θα προκηρυχτούν θέσεις γιατρών άλλων ειδικοτήτων για τα Κέντρα Υγείας των πόλεων» ανέφερε ο κ. Κίρκος.

Για τις υπεύθυνες δηλώσεις εχεμύθειας
Μετά και την ανάδειξη του θέματος από τον «Πρωινό Λόγο» για τις αμφιβόλου περιεχομένου υπεύθυνες δηλώσεις εμπιστευτικότητας, οι οποίες μοιράστηκαν στο προσωπικό του Μαμάτσειου –Μποδοσάκειου ο κ. Κίρκος μίλησε ξεκάθαρα για αστοχία και λάθος. Βεβαίως προετοίμασε το έδαφος για την επόμενη μέρα λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι επιφορτίζονται με περαιτέρω ευθύνες για τα δικαιώματα των πολιτών με βάση την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
«Είναι κάτι καινούριο η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού με τα προσωπικά δεδομένα και είναι λογικό να γίνουν κάποια λάθη. Και οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας, στο σύστημα επιφορτίζονται με περαιτέρω ευθύνες για τα δικαιώματα των πολιτών. Στην Αλεξανδρούπολη συγκροτήθηκε η δήλωση από την επιτροπή χωρίς να το εφαρμόσει. Ανεξάρτητα από το ότι συνέβη στο νοσοκομείο της Κοζάνης , είναι σωστό … Υπήρξε αστοχία…».

Για την ανεπανόρθωτη βλάβη στον αξονικό του Μαμάτσειου
«Ερευνούμε όλα τα δεδομένα και ψάχνουμε να βρούμε τρόπο χρηματοδότησης. Το Υπουργείο Υγείας μπορεί κι εντός της ημέρας να μας ανακοινώσει την αγορά νέου 16 τομών για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία προς τις εταιρίες. Στους επόμενους τρεις μήνες θα έχουμε νέο αξονικό τομογράφο μετά την άμεση κινητοποίηση του υπουργείου» τόνισε.
Για την κάλυψη των μεταναστών στο νοσοκομείο των Γρεβενών
«Οι μετανάστες είναι νέοι άνθρωποι .Η προσέλευση στο νοσοκομείο είναι μικρή. Το ΚΕΕΛΠΝΟ μας ενισχύει και πρόσθετη φροντίδα τους.» ανέφερε χωρίς να έχει ενημερωθεί από το διοικητή για προβλήματα.

Για την τύχη των συμβασιούχων γιατρών
Σε ερώτηση για την πιθανή παράταση ή όχι της σύμβασης των γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίες λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου με το ενδεχόμενο αναστολής τμημάτων ο κ. Κίρκος απάντησε:
«Δεν πρόκειται να ανασταλεί η λειτουργία κανενός τμήματος. Το υπουργείο επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση για παράταση. Αν η ρύθμιση δεν ευοδωθεί τότε τα όρια πληρωμής των νοσοκομείων θα αυξηθούν και θα έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού σε μια εβδομάδα.
Όσο για τις συμβάσεις των επικουρικών ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποια οδός θα ακολουθηθεί. Ο χρόνος είναι πολύ λίγος…»

Ιωάννα Παπαδημητρίου