«Η 13η Οκτωβρίου αποτελεί για τα Γρεβενά ορόσημο θυμίζοντας σε όλες και όλους εμάς το τέλος της δυσβάσταχτης οθωμανικής κατοχής και την έναρξη της ανεξάρτητης ιστορικής πορείας του τόπου μας.

Η νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού στα βόρεια τμήματα της επικράτειας και κυρίως η νίκη στο Σαραντάπορο υπήρξαν καθοριστικές για την φθίνουσα παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή και την τελική άτακτη φυγή τους. Μετά από αιώνες σκλαβιάς και υποτέλειας η πόλη πέρασε στα χέρια των Ελλήνων κατοίκων της ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ένωση με την ελεύθερη Πατρίδα.

Και ενώ για τα Γρεβενά η απαρχή της νεότερης τοπικής ιστορίας ορίζεται από την 13η Οκτωβρίου, για τη συλλογική εθνική μας μνήμη το 1821 σηματοδοτεί με τον εμβληματικότερο πλέον τρόπο τη δικαίωση του αγώνα και της θυσίας των προγόνων μας για τη διατήρηση της ελληνικότητας, της θρησκείας και της βαθιάς πίστης στις αρχαίες ελληνικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία λοιπόν των 109ων Ελευθερίων της πόλης συμμετέχουμε και εμείς στον εθνικό εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης πιστεύοντας τη διττή λειτουργία των επετείων· αφενός υπομνηστική ως προς τα επιτεύγματα του ένδοξου παρελθόντος, αφετέρου προτρεπτική ώστε να αντιλαμβανόμαστε το ηθικό μας χρέος, εμείς οι επίγονοι, στη σπουδαία αυτή κληρονομία που παραλάβαμε, την ελεύθερη πατρίδα μας.

Εύχομαι ολόθερμα και από καρδιάς σε όλες τις Γρεβενιώτισσες και σε όλους τους Γρεβενιώτες Χρόνια Πολλά και παραφράζοντας τον Ρήγα, “να συλλογιόμαστε πάντα ελεύθερα και καλά”!»