Πρόεδρος Μεσιανής : Ναι στα ανταποδοτικά, όχι στο δικαστικό αγώνα -Χρήστος Ελευθερίου: Δεν θυσιάζω το δάσος της Μεσιανής

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Τρίτη το απόγευμα με δυο θέματα: να ενημερωθεί το σώμα για την ματαίωση του άτυπου δημοψηφίσματος και να ληφθεί απόφαση για το δάσος Μεσιανής.

Ο βουλευτής της Ν.Δ .Γιώργος Αμανατίδης πήρε πρώτος το λόγο μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που πήρε σε συνεργασία με το συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , το δήμαρχο, τον πρόεδρο και εκπρόσωπο του επενδυτή καταλήγοντας σε μια συμφωνία. Οι επενδυτές επέδειξαν νέα θέση , όπως ανέφερε και την ίδια μέρα ο διευθυντής περιβάλλοντος είπε τα ίδια στο περιφερειακό συμβούλιο. Και ο περιφερειάρχης τόνισε την ανάγκη να προστατευτεί το δάσος, συνέχισε ακολουθώντας δελτίο τύπου να μην χρησιμοποιηθεί το δάσος και να αξιοποιηθεί άλλη περιοχή. Μάλιστα ακούστηκε στο περιφερειακό ότι θα πάνε στο Ροδίτη.

Γιώργος Αμανατίδης: Δεν πρέπει να περνάμε το μήνυμα ότι είμαστε κατά των επενδυτών

Ακολούθησε πρόταση ανταποδοτικών ωφελειών στους κατοίκους. «Σκέφτηκα ότι κάτι δεν πάει καλά στη νέα θέση , θα είναι ισχυρή η αιτία που επανέρχονται» τόνισε ο κ. Αμανατίδης. Για τα ανταποδοτικά είπε ότι: « Επενδυτές είναι έχουν δικαίωμα να πράττουν όπως εκτιμούν. Άρχισε να θολώνει η εικόνα του χωριού για το ποιος αγαπάει περισσότερο το χωριό και το δάσος .Τίποτα δεν άλλαξε από τα συμφωνηθέντα παρά τα ανταποδοτικά. Δεν πρέπει να περνάμε το μήνυμα ότι είμαστε κατά των επενδυτών με την προϋπόθεση να σέβονται το χωριό , δεν παρακάμπτουν την προστασία του περιβάλλοντος και συμφωνούν να μην πειραχτεί το δάσος»

«Το δημοψήφισμα θα δίχαζε το χωριό , το διακύβευμα δεν θα ήταν βιώσιμο , γιατί και όχι να έλεγε το χωριό , θα μπορούσε και ένας -δυο να κινηθούν νομικά. Θα κινδυνεύαμε να κλονίσουμε τη συνοχή του χωριού. Μετέφερα και το μήνυμα του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να μην χρησιμοποιηθεί το δάσος . Το γεγονός ότι δεν έγινε επέμβαση στο δάσος είναι ο προθάλαμος της λύσης. Η επιτροπή δασολογίου συνεδρίασε για νέα θέση στη ευρύτερη περιοχή . Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Ζήτησα από τον περιφερειάρχη και το συντονιστή με παρουσία των επενδυτών να γίνει μια συνάντηση για το πως εφαρμόζεται στο εξής η μη χρήση του δάσους . Ό, τι συμφωνήθηκε για το δάσος ισχύει, οπότε δεν είχε νόημα το δημοψήφισμα και το διακύβευμά του.

Εκτιμώντας την επιστολή του προέδρου είπε ότι δεν αποτυπώνει τα πραγματικά γεγονότα. Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος υλοποιούν τις αποφάσεις του ΔΣ και κοινοτικού συμβουλίου, δεν προηγήθηκαν οι διαδικασίες, πρόσθεσε . «Προδικάζει τις επόμενες ενέργειες να μην γίνει η νομική προσφυγή .Δημιούργησε πιο πολλά προβλήματα. Δεν χρειάζεται να μπουν πάλι οι κάτοικοι σε δίλημμα .Επενδυτές και κάτοικοι πρέπει να συνεργαστούν με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί το δάσος». Μάλιστα όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο έφεραν τα ανταποδοτικά απάντησε ότι δεν γνωρίζει και δεν κρίνει., έχει καιρό να μιλήσει με τους επενδυτές. «Αν υπάρχει απόκλιση εδώ είμαστε» ολοκλήρωσε .

Προέδρος Μεσιανής: Δόθηκε μια ευκαιρία να παίρνουμε κάποιες οφειλές

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης , πρόεδρος της Μεσιανής διερωτήθηκε αν στην 11μελή επιτροπή ο κ. Πετρόχειλος εξήγησε ότι δεν φεύγει από το δάσος . «Το δάσος είναι δημόσιο ούτε της κοινότητας ούτε του δήμου και δεν έχω δικαίωμα να παρέμβω σε δικαστικές εξελίξεις, εκλέχτηκα για το καλό του τόπου μου. Δόθηκε μια ευκαιρία να παίρνουμε κάποιες οφειλές για έναν τόπο που δεν είναι δικό μας , αυτό δεν θα γινόταν ούτε σε διακόσια χρόνια» είπε υποστηρίζοντας σθεναρά τη θέση του για τα ανταποδοτικά που προτείνουν οι επενδυτές και όχι για δικαστικό αγώνα. «Ναι στα ανταποδοτικά» είπε όταν ίδιο πράγμα έγινε και από τον προηγούμενο πρόεδρο και έφερε μόνο καθυστέρησε στο έργο ,κάτι που δεν επιθυμεί να κάνει ο ίδιος.

Χρήστος Ελευθερίου: Δικαστικός αγώνας μέχρι να δικαιωθεί το περιβάλλον

«Αν ο κ. Πετρόχειλος είχε αποσυρθεί , όλα θα ήταν μέλι -γάλα» είπε ο δήμαρχος Χρήστος Ελευθερίου. Λόγο έκανε και για το άτυπο δημοψήφισμα που ακυρώθηκε με παρέμβαση της αστυνομίας , όπως είπε με τη λογική ότι δεν είναι εύκολο να ψηφίσει κανείς λόγω COVID-19. «Το δάσος της Μεσιανής μας αφορά όλους. Δεν είναι της Μεσιανής ,είναι όλων των δημοτών .Δεν πρέπει να κοπεί ούτε ένα δέντρο. Δεν θυσιάζω το δάσος της Μεσιανής» συνέχισε λέγοντας ότι ο δικαστικός αγώνας θα είναι έντιμος και αξιοπρεπής, αλλά με αβέβαιο αποτέλεσμα. . «Καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις .Είμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε δημοτικό συμβούλιο μετά την ακύρωση του δημοψηφίσματος. Δικαστικός αγώνας μέχρι να δικαιωθεί το περιβάλλον».

Τι είπαν οι επικεφαλής

Η Ρίτσα Σπυρίδου σημείωσε ότι σαν παράταξη είμαστε αντίθετοι να κοπεί κανένα  δάσος και κανένα κλαρί εκτιμώντας και την άποψη του βουλευτή και του προέδρου, αλλά όχι του δημάρχου που για μια φορά ακόμα πετάει το μπαλάκι. «Η κοινωνία της Μεσιανής αιωρείται, ας μην παίζουμε με συνειδήσεις και με αξιοπρέπειες».

Ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι όλες οι παρατάξεις ψήφισαν υπέρ του δημοψηφίσματος , έστω και αν ήταν λάθος .Δεν υπάρχει νομιιμοποίηση του εγγράφου του προέδρου χωρίς υπογραφές και ψηφοφορία , είπε . «Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι να μην παρέμβουμε στο δάσος που δεν αλλάζει εκτός αν υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις για τον επενδυτή».Ειναι προσβολή να νατρέξουμε όλο το έργο κάνοντας προσφυγή για την επιτροπή δασολογίου 20/2020 σημείωσε δεχόμενοςτην πρόταση του κ.Αμανατίδη για εκ νέου συνάντηση.

Το ζήτημα των ΑΠΕ πατάει στο σχέδιο της απολιγνιτοποίησης, δεν καταστρέφεται ένα δάσος, αλλά μια ολόκληρη περιοχή, είπε ο κ .Γεωργακόπουλος από τη Λαϊκή Συσπείρωση . «Οι ΑΠΕ οδηγούν σε αύξηση στης κιλοβατώρας . Τα ανταποδοτικά είναι τα τριάντα αργύρια».

Τι είπαν οι δημοτικοί σύμβουλοι

«Ακούω αυτούς που είναι με τις ΑΠΕ και έχουν κάνει επενδύσεις στο χωριό ,να λένε όχι» είπε ο κ. Χρήστος Ποντίκης . «Δεν ακούμε κανένα βουλευτή να μιλάει για Σιδερά και Λιβερά που κόπηκαν πολύ περισσότερα δέντρα . Συντάσσομαι με τη άποψη του προέδρου που είναι παντελωνάτη» .

Ο κ. Χρήστος Ζάκης είπε ότι ισχύει η απόφαση στου δημοτικού συμβουλίου δεν μπορεί να υπάρχει κοινή πορεία από τους επενδυτές. «Σε 25 χρόνια εμείς θα μαζεύουμε καθρεφτάκια , πιθανόν κάποιοι να έχουν κάποιο κέρδος, αλλά το δάσος θα έχει καταστραφεί». Να συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας είναι η πρόταση του χωρίς ο δήμος να ενδίδει σε ανταλλάγματα.

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος έντονα εκφράστηκε υπέρ της άποψης του δημάρχου τασσόμενος κατά της κοπής του δάσους χωρίς να φαίνεται ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τον επικεφαλή της παράταξής του .Και ο κ. Γκουτζιομήτρος ξεκαθάρισε ότι χάνονται χρήματα και επαγγέλματα από τον τόπο όπως οι κτηνοτρόφοι.

Χρήστος Πετρόχειλος: Οποιαδήποτε θέση της εταιρείας θα ήθελα να εκφράζεται από εμάς

Ο Χρήστος Πετρόχειλος , εκπρόσωπος της Kiefer επενέβη στο δημοτικό συμβούλιο: «Οποιαδήποτε θέση της εταιρείας θα ήθελα να εκφράζεται από εμάς» είπε απευθυνόμενος στον κ. Αμανατίδη . «Η επιτροπή δασολογίου αφορά άλλη έκταση και άλλο έργο. Όσον αφορά την πρόταση οριστικοποιήσαμε τα ανταποδοτικά , την καταθέσαμε επίσημα στο δήμο, και περιμένουμε γνωμοδότηση. Δεν υπήρχε καμία βοήθεια από την περιφέρεια , ζητήσαμε επίσπευση κάποιων διαδικασιών .Θα γίνει πύκνωση Βρήκαμε τη βέλτιστη λύση, μεταφυτεύουμε τα δέντρα».

«Το κομμάτι της επίσπευσης δεν προχώρησε από την περιφέρεια» είπε. «Προσπαθήσαμε δεν τα καταφέραμε» «Σε αυτό συμφωνώ και εγώ» είπε ο κ. Αμανατίδης. «Οι διαδικασίες είναι όπως τα είπε ο κ .Πετρόχειλος». «Πρέπει να συνυπάρξουν τα συμφέροντα όλων των επενδυτών , του χωριού. Αν η πληροφόρηση είναι λάθος, τη δέχομαι, δεν είμαι δογματικός, δεν κηδεμονεύω κανέναν»

Ο κ. Πετρόχειλος συνέχισε :« Είχατε πει ότι αν η τοπική κοινότητα συμφωνήσει εσείς δεν θα έχετε λόγο να σταματήσετε την τοποθέτηση του έργου. Προσπαθούμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες με σύνεση και κατανόηση χωρίς βίαιες κινήσεις, συναινετικά , περιμένουμε μια απόφαση θετική ή αρνητική. Το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί. Οι εκτάσεις δεν είναι βοσκοτόπια. Προτάθηκε μετεγκατάσταση μόνο των 150 στρεμμάτων, επέμβαση στα 500 στρέμματα με μεταφύτευση κάποιων με ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 70% .Υπήρξαν εναλλακτικές που δεν περπάτησαν ποτέ. Αν σας κλείσει κάποιος το κατάστημα καλείται να σας αποζημιώσει» είπε μιλώντας για ενδεχόμενη προσφυγή στο ΣΤΕ.

«Φτάνουμε τέσσερις μήνες αναμονής. Στη θετική γνωμοδότηση θα ακολουθήσει συμβολαιογραφική πράξη και στη δεύτερη περίπτωση θα υπάρχει μερική ακύρωση του έργου και θα εξεταστούν άλλες εναλλακτικές .Το δάσος που θα δημιουργηθεί θα είναι μεγαλύτερο από το υπάρχον γιατί θα υπάρχει δεντροφύτευση και σε χορτολιβαδικές εκτάσεις. Για την νέα έκταση είπε ότι υπήρχαν δυσκολίες « Είναι μια περιοχή κοινοτική και με έναν τίτλο δεν μπορείς να καταθέσεις πολλά αιτήματα στην ίδια χρήση».

Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε να επέμβει ο βουλευτής στα προβλήματα που βάζει η περιφέρεια, χαρακτηρίζοντας πολύ κατατοπιστικό τον κ. Πετρόχειλο και μιλώντας για κάποιους που δεν φορούν παντελόνια.

«Η πρώτη σας διάθεση ήταν εκβιασμός μέσω ΣΤΕ είπε και ο κ. Μπουκουβάλας στον κ. Πετρόχειλο..Αλλάξατε στάση ως εταιρεία». «Πολλές περιοχές θεωρούνται χορτολιβαδικές , και δηλώνονται στον ΟΣΔΕ» είπε και ο κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος .

Ιωάννα Παπαδημητρίου