Από το σχολικό έτος 2016-2017 ξεκίνησαν τα μαθήματα κολύμβησης για τους μαθητές Γ΄ Δημοτικών σχολείων της περιοχής, στα δύο κολυμβητήρια του Νομού σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.Τα σχολεία  που βρίσκοντανσε απόστασημέχρι και 25 χιλιόμετρα από τα κολυμβήτρια με 10-12 μαθήματα το χρόνο έρχονταν σε επαφή  με το υδάτινο στοιχείο. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στην Δ΄ Τάξη των Δημοτικών σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά  και συνεχίζεται με επιτυχία . Ίσως μια από τις καλύτερες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας  τα τελευταία χρόνια , την οποία αγκάλιασαν με θέρμη οι μαθητές.

Δυστυχώς όμως στην Κοζάνη οι μαθητές στερούνται αυτής της δυνατότητας εδώ και δύο χρόνια, διότι το κολυμβητήριο στο ΔΑΚ κρίθηκε ακατάλληλο. Και όπως φαίνεται έτσι θα συνεχίσει και την επόμενη τουλάχιστον χρονιά, αφού βρισκόμαστε ακόμα στην μελέτη σκοπιμότητας του κολυμβητηρίου , η οποία απέχει από την τελική μελέτη στατικότητας για να δημοπρατηθεί το έργο  στη συνέχεια.

Το Υπουργείο Παιδείας επιθυμεί την καθολική εφαρμογή του μαθήματος σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, για αυτό και φροντίζει εγκαίρως για την κάλυψη τριακοσίων (300) θέσεων καθηγητών ΠΕ 11 Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι πρόκειται να απασχοληθούν ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι για τη διδασκαλία του αντικειμένου της κολύμβησης. Η Κοζάνη, η πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας, στερεί από τους μαθητές την βιωματική αυτή εμπειρία, αν και το Λιάπειο λειτουργεί και  απέχει μόλις  3χλμ από την πόλη.

Ιωάννα Παπαδημητρίου