Η απομάκρυνση κτισμάτων και το ΚΠΕ της Αιανής

Η αναβάθμιση της λίμνης που ανοίγει την όρεξη σε επενδυτές πλωτών φωτοβολταϊκών συζητήθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού. Μάλιστα έγινε ιδιαίτερη αναφορά για το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Αιανή που θα μπορούσε κατά τη γνώμη δημοτικών συμβούλων να είναι στο Βελβεντό ή στα Σέρβια, μιας και δεν προχώρησε ούτε το παρατηρητήριο πουλιών που είχε μπει στο πρόγραμμα αλιείας.

Για τους χώρους πρασίνου δεν προχώρησε τίποτα γιατί υπήρχαν τυπικά και ουσιαστικά προβλήματα με τις αδειοδοτήσεις και τα απαλλοτριωμένα στις ζώνες πλημμύρες και απαλλοτρίωσης που δεν επιτρέπεται δραστηριότητες .Μετά μάλιστα την ρίψη μπαζών στον Άγιο Χαράλαμπο υπάρχει γενικό απαγορευτικό για δράσεις στην απαλλοτριωμένη περιοχή. Τα μπάζα ήταν προϊόντα εκσκαφής τελικά .Για υπόλοιπο παραλίμνιο δρόμο η ΔΕΗ δεν έχει απαντήσει ακόμα για το αν θα επιτραπούν δραστηριότητες.

Εκείνο που είναι ανησυχητικό όμως όπως είπε είναι ότι μετά την αναφορά στη ΔΕΗ που έφτασε και στα δικαστήρια όσοι έχουν κάνει κατασκευές -κτίσματα -επειδή η ζώνη θεωρείται απαλλοτριωμένη-πιθανόν να ζητηθεί η απομάκρυνσή τους. Μπορεί ο δήμος να βάλει ιδίους πόρους για πρόχειρες κατασκευές εφόσον εξασφαλιστούν άδειες. Λέχθηκε επίσης ότι ζήτησε ο περιφερειάρχης νέα μελέτη για την τοποθέτηση των πλωτών και ποιες προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν στην παραλίμνια ζώνη .Ίσως με το πρόγραμμα Interreg να γίνει το παρατηρητήριο που δεν προχώρησε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου