Δεν ήθελα να συνεργαστούμε με το Λάζαρο Μαλούτα

O Γιάννης Τσιομπάνος μίλησε στον Παναγιώτη Πλιάτσιο και στο TOP Channel για την πάθησή του, την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση που είναι η πιο συνήθης μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας. Παρακολουθείται στο ΑΧΕΠΑ, στη Β’ Νευρολογική Κλινική. Μάλιστα συμμετέχει σε μια πειραματική θεραπεία με 900 ασθενείς σε όλο τον κόσμο. «Εμπιστεύομαι την επιστήμη, ήταν πρόκληση για μένα. Δεν ξέρουμε τι θεραπεία λαμβάνουμε. Ακούω τους γιατρούς και παρακολουθούμαι κάθε μήνα». 29 Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα σκλήρυνσης κατά πλάκας, μια μέρα ευαισθητοποίησης για πάσχοντες και όχι μόνο όπως είπε τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί στήριξη στις δομές υγείας.

«Τρία χρόνια το ήξερα ότι έχω πολλαπλή σκλήρυνση, στην περιοχή μας, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα είναι αρκετοί οι πάσχοντες. Φλεβάρη του 2019 ήταν το πρώτο σύμπτωμα και το ανακάλυψα με μια μαγνητική. Κανείς δεν ξέρει την εξέλιξη της νόσου» του είπαν οι γιατροί. «Δεν θα σταματήσετε να κάνετε τίποτα από αυτά που κάνεις, πρέπει να είσαι σε μια ήρεμη κατάσταση» η συμβουλή τους.

Η αιτία της παραίτησής του από πρόεδρος του ΟΑΠΝ ήταν η πάθησή του. «Το Δεκέμβριο του 2018 έδωσα τα χέρια με τον Κυριάκο Μιχαηλίδη και το Φλεβάρη του 2019 ήταν το πρώτο σύμπτωμα. Το Σεπτέμβριο που ανέλαβα πρόεδρος συμπληρωνόταν ήδη ένας χρόνος και βρήκα αφορμή να παραιτηθώ με μια διαμάχη που είχα με την τότε αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Ελπίδα Κουϊμτζίδου με την τότε παρέμβαση της σε μια εκδήλωση. Αυτά είναι πράγματα που αντιμετωπίζονται. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο ούτε οι διαφωνίες με στελέχη του Κυριάκου Μιχαηλίδη. Ήταν στήριγμα η συμμετοχή του στο Δ.Σ. του ΟΑΠΝ».

«Πέτυχα να ανοίξει το κολυμβητήριο στο Λιάπειο, όταν ανέλαβα ήταν άδειο». Τώρα ο ίδιος κάνει χρήση του κολυμβητηρίου.. Τα αποτελέσματα της παρακέντησης έκαναν δυο μήνες να βγουν γιατί έλειπαν υλικά, είπε συγκινημένος αναφερόμενος στο Γολγοθά των γιατρών και των νοσηλευτών που κρατούν το σύστημα.

Ειδικά για την περιοχή μας είπε: «Να ενισχύουμε τους γιατρούς .Η νέα επέκταση ετοιμάζεται και δεν θέλω να πάμε με ένα αφήγημα για νέο νοσοκομείο. Γιατρούς θέλουμε, όχι νέο νοσοκομείο».

Αναφέρθηκε στο κατάστημα με συλλεκτικά είδη στην Αθήνα που πήγε καλά, αλλά ο διορισμός της γυναίκας του σε δήμο της Θεσσαλονίκης τον έφερε στην Κοζάνη για να είναι δίπλα στα παιδιά του. «Και η μεσαία και η πτωχή τάξη έχει ανάγκη το αυτοκίνητο» είπε αναφερόμενος στις συνεχείς μετακίνησες της γυναίκας του. «Δεν το έχω στο μυαλό μου να είμαι υποψήφιος. Η πολιτική είναι ρεαλιστικός στόχος. Είμαι σε φάση να οργανώσω τη ζωή μου από την αρχή».

Λόγο έκανε και για το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσες .Ενεργοί άνθρωποι φεύγουν και μεταναστεύουν σε άλλα αστικά κέντρα, Βόλο, Λάρισα. Κάποιες πόλεις γνωρίζουν την ανάπτυξη, ενώ η περιοχή μας συρρικνώνεται, χάνουμε και μια έδρα. Η ένταξη της Κοζάνης στο δίκτυο πόλεων είναι πολύ σημαντική, αλλά ο η συζήτηση όλων είναι η καθημερινότητα. Υπάρχουν παθογένειες χρόνων. Είδαμε το χειμώνα τη ΔΕΥΑΚ με πρόβλημα λειτουργίας, δεν μπορούμε να ρίξουμε όλες τις ευθύνες στην νυν δημοτική αρχή ,όπως το χρέος του ΟΑΠΝ να είναι 1,8 εκ στην τηλεθέρμανση»

Από τον Κυριάκο Μιχαηλίδη ζήτησε ο ίδιος και ένας ακόμα σύμβουλός του να μη συνεργαστούν με το Λάζαρο Μαλούτα. «Δεν ήθελα να συνεργαστούμε. Αν πηγαίναμε στη δεύτερη Κυριακή και εκλεγόμασταν ίσως να βλέπαμε άλλον δήμο και άλλον Κυριάκο Μιχαηλίδη. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος είχε την ικανότητα χάρη στην πολιτική του ικανότητα για συνεργασίες και με άλλες δεξαμενές, ας βγει και άλλος υποψήφιος να το κάνει. Πετυχημένος σε αυτό ήταν και ο Λευτέρης Ιωαννίδης». Ως φιλελεύθερος όπως δηλώνει δεν υπάρχει χώρος αλλά μεμονωμένες φωνές όπως ο Παύλος ο Γερουλάνος.

Ιωάννα Παπαδημητρίου