Ενημερωτική εκδήλωση για τις δυνατότητες μείωσης ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στο Κοβεντάρειο στην Κοζάνη από το Επιμελητήριο της Κοζάνης. Το θέμα αφορά όλους μικρούς και μεγάλους και τίθεται το θέμα των φορέων σε συλλογικά σχήματα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος Γιάννης Μητλιάγκας. Υπάρχει “πρόταση για ενεργειακή κοινότητα συμψηφισμού του κόστους για τις επιχειρήσεις που βρίσκεται στα σκαριά και το επόμενο διάστημα θα έχουμε και την ενεργοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας”.

Ο Δημήτρης Κοεμτζόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σημείωσε ότι το κόστος ενέργειας επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και θα αναπτυχθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξή τους. “Η ανάπτυξη της οικονομίας έρχεται μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία”.

Ο Υπάτιος Μωυσιάδης, Λέκτορας στο City University του Λονδίνου και στο ESCP Business School του Παρισιού. ανέφερε ότι θα αναλύσει τους πέντε άξονας που βλέπουμε στα εμπορικά και βιομηχανικά συστήματα, αλλά και τους συνεταιρισμούς αγοράς ρεύματος για μείωση του κόστους ενέργειας, τα διμερή συμβόλαιο με παραδείγματα πώς μια επιχείρηση μπορεί να μειώσει το κόστος της.

Ο Λουκάς Καραγιαννάκης , λέκτορας εφαρμογών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας πρόσθεσε ότι το κόστος είναι και θα είναι ένα μείζον πρόβλημα. “Το ενεργειακό κόστος ήταν πάντα ένας κρίσιμος παράγοντας, ακόμα πιο κρίσιμο στις μέρες μας λόγω της ενεργειακής κρίσης από το καλοκαίρι του 2021 παίρνοντας ακραίες διαστάσεις με τον πόλεμο της Ρωσίας” τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. “Να βρούμε τον απαραίτητο ηλεκτρικό χώρο για τις διασυνδέσεις όλων των δραστηριοτήτων με το δίκτυο”.

Ι.Π.