Ο Πρωθυπουργός στην χθεσινή του συνέντευξη στην ΔΕΘ 2 χρονιά μετά τις δηλώσεις του από το βήμα του ΟΗΕ για τέλος στους Λιγνίτες το 2023,εξακολουθεί να επιμένει ότι θα προχωρήσει έως ΤΕΛΟΣ…..

ΠΑΡΑ τα σημαντικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα τα 2 χρόνια πλήρους ΑΠΡΑΞΙΑΣ και απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Ομαλής και Δίκαιης Μετάβασης.
Πάντοτε οι αποφάσεις ενός Ανδρός Σοφού, φέρνουν προβλήματα γιατί δεν είναι αποφάσεις συλλογικού και Δημοκρατικού Διαλόγου και Προγραμματισμού των θεσμών της κοινωνίας που ο Πρωθυπουργός της χώρας Απαξιώνει με τις ΕΜΜΟΝΕΣ του.

Στα 2 χρόνια μετά τις δηλώσεις από το βήμα του ΟΗΕ, παρά πολλοί Επιστήμονες, στελέχη της ΔΕΗ αλλά και φορείς της κοινωνίας, Διαφωνούν και δηλώνουν ότι το σενάριο της αναίτιας, Βίαιης Απολιγνιτοποίησης, δεν βγαίνει και δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Η εμμονή για την άμεση εφαρμογή του, δημιουργεί πολλά και διάφορα ερωτηματικά.
1.Γιατι η Ελλάδα βιάζεται τόσο πολύ να προχωρήσει στη Απολιγνιτοποίηση της.

Γιατί δεν εκμεταλευεται τα 30 χρόνια που έχει περιθώριο και σπεύδει άμεσα να προχωρήσει τώρα σε μια Βίαιη απολιγνιτοποιηση η οποία θα μας κοστίσει, από τα λεγόμενα του καθηγητή Ν. Ορφανουδακη 9δις.

Όταν η Πολωνία θα πάρει το μερίδιο του Λεόντιος για την αποζημίωση απανθρακοποιηση μάλιστα το 2050.

Η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και η Γερμανία θα διατηρήσουν τις μονάδες τους έως το 2050. Η χώρα μας γιατί τώρα και Ξαφνικά και χωρίς απαιτήσεις.
2 Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι οπαδοί της κυβέρνησης σήμερα ομολογούν πώς το σενάριο της βίαιης Απολιγνιτοποίησης κάηκε από τον Καύσωνα και δεν βγαίνει.
Είναι αλήθεια ότι όσοι γνωρίζουμε πώς η απολιγνιτοποίηση χωρίς κανένα σχέδιο για την Ομαλή μετάβαση στους χρόνους που προβλέπει η Ε. Ε, θέτει σε κίνδυνο την Επάρκεια Ισχύος και την Ασφαλή κάλυψη της χώρας με Η/Ε από το σύστημά μεταφοράς.

Είναι Οφθαλμοφανες ότι εξυπηρετεί με σκανδαλώδη τρόπο τα συμφέροντα του φυσικού αερίου.
Μία ο παρατεταμένος Καύσωνας, μια ο Παγετός, την άλλη η κρίση στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, θέτουν σε κίνδυνο την Ασφάλεια του Συστήματος και την κάλυψη της χώρας με ενέργεια.
Έτσι λοιπόν πριν λίγες ημέρες επιστρατευθηκαν οι Λιγνιτικές Μονάδες 7 στον αριθμό, οι οποίες de facto συνέβαλαν στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης των κρίσιμων ημερών.
Ευτυχώς που δεν προχώρησαν στο άμεσο κλείσιμο των εργοστασίων γιατί σήμερα θα είχαμε γενικό BLACK Out.

Ακόμα και ο σχεδιασμός της μετατροπής της Πτολεμαΐδας 5 υπό κατασκευή, σε φυσικό αέριο θα κοστίσει κάποια πολλά εκατομμύρια που θα κληθεί να πληρώσει ο Ελληνικός λαός με νέες αύξησης του ρεύματος, όπως τώρα σημβαινει.
Άλλωστε τέτοιες μετατροπές στο παρελθόν αποδείχθηκαν η χειρότερη λύση, παράλογες θα λέγαμε γιατί δεν έχουν καμία τύχη, όπως άλλωστε αυτό έγινε με τις μονάδες Κερατσινίου και Λαυρίου.

Κύριε πρωθυπουργέ,

συνεχώς εκτίθεστε

Όταν αναφέρεστε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η απόκτηση των εδαφών της ΔΕΗ για αξιοποίηση, στον πρωτογενή τομέα και διάφορα τέτοια ευτράπελα.
Δεν σας ενημέρωσαν σωστά.

Ήδη όλα τα εδάφη της ΔΕΗ έχουν δεσμευτεί με την δική σας σύμφωνη γνώμη και μεγάλες ξένες εταιρίες ήδη κατασκευαζουν φωτοβολταϊκά πάρκα και άλλες τόσες άδειες είναι σε διαδικασία κατασκευής, αφού εσείς τις δώσατε με την διαδικασία fast track.

Όσο για την αποκατάσταση των εδαφών παρανομειται ως πολιτεία αφού δεν εφαρμόζεται την νομοθεσία, όταν εδώ και 2 χρόνια το ορυχείο Αμύνταιου και ο Αης Αμύνταιου είναι από κλειστά και μια εστία μόλυνσης για την περιοχή μας.

Όσο για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αυτές μέρα με την μέρα πολλαπλασιάζονται και έχουν δέσμευση ένα μεγάλο μέρος παραγωγικής ΓΗΣ, βουνά και Βοσκοτόπια, καταστρευοντας το περιβάλλον και την οικολογία.

Μιλήσατε ότι το μέλλον της περιοχής στην μετά Λιγνίτη Εποχή θα είναι καλύτερο από πριν.

Το βιώνουμε ήδη ως κάτοικοι της περιοχής μας, με ανεργία στα ύψη αφού οι πιο πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Ορυχεία και τους σταθμούς η μία μετά την άλλη βάζει λουκέτο και απολύει εργαζόμενους αφού δεν έχει αντικείμενο εργασίας.

Αλλά και παραγωγικές θέσεις της ΔΕΗ από την περιοχή χάνονται.
Δηλαδή μας λέτε έτσι απροκάλυπτα ότι το ΑΕΠ της περιοχής μας από δραστηριότητες της ΔΕΗ θα ξεπεράσει το 2,6δισ ετήσιος, που είναι σήμερα και οι εργαζόμενοι της περιοχής θα ξεπεράσουν τις 25000 που σήμερα απασχολουνται δορυφορικά στην ΔΕΗ και ότι η οικονομία της αγοράς θα είναι καλύτερη.

Ίσως δεν γνωρίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων από την περιοχή φεύγουν να βρουν την τύχη τους σε άλλες περιοχές και σε άλλα κράτη, σε λίγα χρόνια θα είμαστε περιοχή συνταξιούχων και ανέργων.

Κύριε πρωθυπουργέ με όλο τον σεβασμό στον θεσμό, μάλλον σε άλλον πλανήτη ζείτε εκεί που εσείς έχετε την πολυτέλεια ως πρώτος πολίτης με αποκλειστική πτήση να στέλνετε τα παιδιά σας για σπουδές.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

αυτά που με αγωνία γράφω και αγωνίζομαι όπως και αρκετοί άλλοι φίλοι, έχουν κόστος.
Ας μην υπολογίσουμε λοιπόν όλοι μας το κόστος, τίποτα δεν χαρίζεται εάν δεν αγωνιστούμε για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Ήρθε η ώρα τα λόγια να γίνουν έργα και αποφάσεις αγώνων.

Να σταματήσουμε την καταστροφή της περιοχής μας και της ΔΕΗ.

Σε συλλογικοτητα με τους θεσμούς της κοινωνίας να ενημερώσουμε τους πολίτες για αγώνες.
Και να αποτρέψουμε την Βίαιη, αναίτια απολιγνιτοποιηση.

Να αντιδράσουμε δυναμικά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη οπότε και αν έρθει.

Φιλικά Γιάννης Καραβασίλης

Πηγή: Γιάννης Καραβασιλης