Με κάλεσαν και ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα, πέρασα ένα ευχάριστο 3ωρο απογευματινό με φίλη και φίλους στο Λαογραφικό Μουσείο της Ολυμπιάδος ( όπως την ίδια τακτική θα ακολουθούσα σε κάθε πρόσκληση).

Γνώρισα από κοντά τον Ιδρυτή της ωραίας πρωτοβουλίας του Λαογραφικού μουσείου κύριο Γρήγορη Καρασουνα, 44 χρόνια μετανάστης στην Ζυρίχη της Ελβετίας και με ξενάγησε στα εκθέματα που με μεράκι προσωπική προσπάθεια ίδρυσε στην γενέτειρα του, το Λαογραφικό Μουσείο στο παλιό Δημοτικό σχολείο,που είναι σε άθλια απαράδεκτη κτιριακή κατάσταση και χρήζει άμεσης παρέμβασης βελτίωσης της κτιριακής υποδομής, στέγη, αίθουσες, πρόσοψη, περιβάλλοντας χώρος.

Να γίνει όπως το διατηρητέο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Χριστοφόρου που με πρωτοβουλία των προέδρων και ιδιαίτερα του Ρωμανοπουλου Ιωάννη πήρε άλλη μορφή, ( ανέβασα ανάλογες φωτογραφίες).

Σίγουρα στην περιοχή μας υπάρχουν αντίστοιχα Λαογραφικά Ιστορικά Μουσεία και Πολιτιστικά αξιοθέατα, από πρωτοβουλίες πολιτών ή της αυτοδιοίκησης, που αλλά τα γνωρίζω αλλά δεν τα έχω υπόψιν μου ,σε κάθε περίπτωση σέβομαι και τιμώ τέτοιες δράσεις όπως:

Το σπήλαιο της Ερμακιάς, Μακεδονικός Τάφος Σπηλιάς, Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Καρυοχωριου, Εκκλησίες, αρχαιολογικοί χώροι, Αγία Παρασκευή, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Χριστοφόρου, Ανατολικό Τοπικά προϊόντα πολιτιστικά δρώμενα, Κομνηνά Μωμόγεροι Τοπικά Προϊόντα. Μεσοβουνο Μαρτυρική κοινότητα Τοπικά Προϊόντα . Πύργοι Μαρτυρική κοινότητα, τοπικά προϊόντα, Μακεδονικός Τάφος..

Ασβεστόπετρα Μωμόγεροι Προφήτης Ηλίας .

Άρδασσα Νερόμυλος, Πολιτιστικοί σύλλογοι

Αναρράχη Ιδιωτικό Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

Εμπόριο Εκκλησία Αγίου Μηνά ,Καστανοδασος Κρυόβρυση Μοναστήρι, Κατασκηνώσεις Βλάστη Υφαντουργείο, Τρανός Χορός, Καταφύγιο Μηλοχωρι Μοναστήρι Τοπικά Προϊόντα.

Φούφας Οικία Καπετάν Φούφα.

Περδίκκας Πεντάβρυσος Φράγμα, Κτίριο Ελέφαντα.

Οικισμός Καρδιάς Παραδοσιακά Δρώμενα. Προαστειο Οικισμός ΔΕΗ Ατμοηλεκτρικός Σταθμός.

Ολυμπιάδα Λίμνη Λαογραφικό Μουσείο. Πτολεμαΐδα Λαογραφικό Μουσείο,που ηδη υπάρχει πρωτοβουλία αποκατάστασης κτιριακών υποδομών, στέγη κλπ απο την δημοτική αρχή.

Ιδιαίτερα δε για το Λαογραφικό Μουσείο Ολυμπιάδος την άμεση παρέμβαση στις κτιριακές υποδομές γιατί είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια των εκθεμάτων που με κόπο και μεράκι έχει συλλέξει ο συντοπίτης μετανάστης μας

Γρηγόρης, που αξίζει, πολλά, παρά πολλά συγχαρητήρια…

Γιάννης Καραβασιλης