Παραμονή της εορτής του Γενεθλίου του Ιωάννη του Βαπτιστού σήμερα,και είπαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα , στο πως τιμάμε στο Βόιο αυτήν την ημέρα, που θα ξημερώσει αύριο 24 Ιουνίου.

Στις 24 Ιουνίου η Αγία του Χριστού Εκκλησία τιμά και εορτάζει το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ο οποίος είχε την μεγαλύτερη τιμή από κάθε άλλο άνθρωπο, είχε δηλαδή την τιμή να βαπτίση τον ίδιο τον Δεσπότη Χριστό. Αυτόν διάλεξε ο Κύριός μας από όλους τους γηγενείς για υπουργό του φρικτού Μυστηρίου της Βαπτίσεώς του.

Βαθιά χαράματα του Αη Γιαννιού,στα χωριά του Βοΐου ,οι γυναίκες έκοβαν τα «γιαννάκια» και πήγαναν στη βρύση για νερό. Το εθιμο συνοδεύεται από τραγούδι και παλιότερα και χορό..Γυρίζοντας στο σπίτι,στόλιζαν τις αυλόπορτες με «Γιαννάκια».Οι γυναίκες μετά καθαρίζανε το σπίτι και έβγαζαν να αερίσουν τις προίκες των θυγατέρων τους.
Στην Κορυφή Βοΐου, όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου πήγαμε στο ξωκκλήσι του Αι-Γιάννη πάνω στον λόφο. Εκεί ήρθε κόσμος με τα «Γιαννάκια» και εκκλησιάστηκε, και η κυρά Λένη
μας τραγούδησε ένα τραγούδι του Αη Γιάννη.

Τα «γιαννάκια» είναι ποώδη ακανθώδη φυτά, που ανθίζουν αυτή την εποχή και έχουν έντονο άρωμα. Η ωοθήκη του μοιάζει με ανθρώπινο κεφάλι, που η λαϊκή παράδοση αποδίδειστον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

tovoion.com