Κλασική συνταγή για το αγαπημένο όλων, γαλακτομπούρεκο, με βελούδινη κρέμα με σιμιγδάλι, τραγανό και σιροπιαστό φύλλο.
30′ προετοιμασία
45′ ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15′
Υλικά
Μερίδες: 25-30
- 350 γρ. φύλλο κρούστας (περίπου 10 φύλλα)
- 7 κούπες (1.400 γρ.) φρέσκο γάλα πλήρες
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδας + 50 γρ. επιπλέον, για τα φύλλα, λιωμένο
- 4 αυγά
- 1 1⁄2 κούπα (300 γρ.) ζάχαρη
- 3/4 κούπας (130 γρ.) σιμιγδάλι χοντρό
- ξύσμα 1 λεμονιού
- 1/4 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
Σιρόπι
- 1 + 3/4 κούπας (350 γρ.) ζάχαρη λευκή
- 2 κούπες (400 ml) νερό
- χυμός 1 λεμονιού
Διαδικασία
Σιρόπι
- Βάζουμε τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 6 λεπτά.
- Μετράμε από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τα 2/3 κούπας βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι.
- Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει και να γίνει παχύρρευστη κρέμα.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ένα βαθύ ταψί 30 x 40 εκ. και στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά.
- Φροντίζουμε να καλύπτουν καλά τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνουμε τις άκρες τους να κρέμονται προς τα έξω.
- Αδειάζουμε την κρέμα και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις βουτυρώνουμε.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα επίσης βουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά.
- Στριμώχνουμε τις άκρες τους να περάσουν ανάμεσα στο γλυκό και τα τοιχώματα του ταψιού.
- Χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι.
- Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 2 ώρες. Δεν το καλύπτουμε, για να μείνει τραγανό.
Μυστικά
Αν μας αρέσει η κανέλα, πασπαλίζουμε ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια του γλυκού.