Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2020 από το Αθηνόραμα έγινε την Δευτέρα 13 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης σε μια βραδιά όπου το χειροκρότημα, το χιούμορ και η υψηλή ποιότητα της εθνικής μας γαστρονομίας εκμηδένισαν νοερά τις υποχρεωτικές αποστάσεις και έδωσαν το σύνθημα για την επανεκκίνηση της εστίασης. Μεταύ αυτών και ο Κοντοσώρος, ο Θωμάς και ο Ναουμίδης .

 

Κοντοσώρος – Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Το εστιατόριο που έκανε το Ξινό Νερό προορισμό για γαστρονομικούς ταξιδιώτες παραμένει πιστό στη γευστική ταυτότητα που δημιούργησε ο αείμνηστος σεφ Νίκος Κοντοσώρος και συνεχίζει πλέον η κόρη του Ιλιάνα. Η ιδιαίτερη αντιμετώπιση παραδοσιακών πιάτων που «φωτίζονται» εκ νέου όπως το σουτ μακάλο και το άιβαρ, η γνώση και η ανάδειξη των τοπικών υλικών σε προτάσεις με πιο μοντέρνο πρόσημο, αλλά κι ένα αξιοζήλευτο κελάρι δίνουν το στίγμα.

Ναουμίδης – Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Μια ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα με στοιχεία terroir είναι αυτή που δημιουργεί κι εξελίσσει χρόνο με το χρόνο ο Άγγελος Ναουμίδης στις όχθες της Βεγορίτιδας. Τα λιμνίσια ψάρια, τα άγρια βότανα και τα ξεχωριστά υλικά της περιοχής έχουν, μαζί με τα διάσημα σκευάσματα της οικογένειας από πιπεριά Φλωρίνης, τον πρώτο λόγο σε ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ όπως οι γαρίδες με κόκκινη κολοκύθα, η αποφλοιωμένη πέστροφα με πουρέ σελινόριζας και οι ταλιατέλες με καραβίδα από τη λίμνη.

Θωμάς – Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας

Μακρύ δρόμο έχει διανύσει ο «Θωμάς» από τη δεκαετία του ’70 μέχρι τη σημερινή του εξέλιξη σε εστιατόριο-προορισμός στους πρόποδες του Αμύνταιου. Η οικογένεια Πασπάλη χρησιμοποιεί τις εξαιρετικές πρώτες ύλες της περιοχής τόσο σε αυθεντικές σπεσιαλιτέ της μακεδονίτικης κουζίνας όσο και σε πιάτα με την προσωπική της σφραγίδα. Η εξαιρετική συλλογή τυριών, η τεράστια κάβα κρασιών και η σάλα που παραπέμπει σε καλή τραπεζαρία σπιτιού συνοδεύουν τη φήμη του.