ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΒΟΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
– Ο αντιδήμαρχος Βοϊου Λάζαρος Γκερεχτές στο ράδιοΛόγος

Σε λίγες ημέρες την Παρασκευή 16, το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πύλες του, το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας ΒΟΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ-ΗΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» στην πόλη της Σιάτιστας. Για τρεις ηµέρες η «καρδιά» της ελληνικής υπαίθρου «χτυπά» στο Βουδούρειο πολιτιστικό κέντρο, σ΄ ένα πλούσιο φεστιβάλ εξαιρετικού γαστρονοµικού ενδιαφέροντος. Παραγωγοί απ’ όλες τις γωνιές του Βοίου, διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και µυστικά µαγειρικής, γαστρονοµικές παρουσιάσεις από καταξιωµένους Έλληνες µάγειρες και γευσιγνώστες, δηµιουργική απασχόληση για µικρούς και µεγάλους, αλλά και πολύ φαγητό συνθέτουν το σκηνικό του πρώτου φεστιβάλ.
gkerextesΠρόκειται για μια ευκαιρία για το κοινό της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και όλης της χώρας να γνωρίσει τα προϊόντα της περιοχής, όπως τις φακές, τα φασόλια, το κρασί κ.α. Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο  Λάζαρος Γκερεχτές, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Βοϊου : “Στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου διοργανώνεται για πρώτη φορά στο δήμο Βοΐου το γαστρονομικό φεστιβάλ. Στόχος είναι να προβάλουμε τα τοπικά παραδοσιακά μας προϊόντα σε όλη την περιφέρεια της ΔΜ  και όχι μόνο. Στόχος μας είναι τα προϊόντα του Βοΐου να γίνουν ευρέως γνωστά στο πανελλήνιο. Ήδη κάνουμε μια μεγάλη καμπάνια προβολής των προϊόντων. Θα είναι ένα μεγάλο τριήμερο με γνωστούς σεφ και στόχος είναι η προβολή προϊόντων της περιοχής μας. Το μόνο που λείπει είναι να γίνει ευρέως γνωστό σε όλους. Έχουμε πολλές γεύσεις πλούσιες και μοναδικές που όταν τις γνωρίσουν οι επισκέπτες είμαι imeres_gastronomias3βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν και θα δώσουν μια μοναδική ζωντάνια στο Βόιο”.
Στο φεστιβάλ πρωταγωνιστές θα είναι τα προϊόντα γης, όπως φακές, φασόλια Σισανίου, μανιτάρια Μπούρινου και Βοΐου, κρασί: “Είναι μια σειρά προϊόντων γης που έδωσαν σημεία εξαγωγών, όπως το ηλιαστό κρασί και άλλα κρασιά του Βοΐου, αλλά και οι φακές και τα φασόλια που κάνουν καλό στην υγεία μας. Αν αναδειχθούν με βάση το φεστιβάλ, θα αναδειχθούν και θα μας προβάλουν ιδιαίτερα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γκερεχτές.
Να σημειωθεί πως στο φεστιβάλ στήνεται ένα μικρό χωριό παραγωγών, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους, ενώ θα υπάρξουν εκλεκτές γαστρονομικές προτάσεις, από καταξιωμένους σεφ πανελλήνιας εμβέλειας.

 

 

 

 

Εκδηλώσεις γαστρονοµίας – 4 θεµατικές ενότητες
imeres_gastronomias2Ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ κατέχουν και οι διαδραστικές και επιµορφωτικές εκδηλώσεις γαστρονοµίας, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια του τριηµέρου θα πραγµατοποιούνται, σεµινάρια µαγειρικής και παρουσιάσεις γαστρονοµικών γεύσεων και προορισµών µε τη συµµετοχή τοπικών φορέων και οργανώσεων της περιοχής. Παράλληλα, καταξιωµένοι Σεφ θα µυήσουν το κοινό στα µυστικά της µαγειρικής τέχνης, δηµιουργώντας ευφάνταστα πιάτα µε τους θησαυρούς της γης του Βοϊου
Αναλυτικότερα, το πρόγραµµα του φεστιβάλ βασίζεται σε 4 θεµατικές ενότητες (γαστρονοµικές επιδείξεις, έκθεση προϊόντων, δοκιµές γευσιγνωσίας, συνέδριο). Επίσης θα γίνουν παρουσιάσεις και ανοιχτές συζητήσεις αναφορικά µε: καλές πρακτικές γαστρονοµικών προορισµών, το ρόλο της τοπικής κοινωνίας στην ανάδειξη του τουριστικού και γαστρονοµικού πλούτου του Βοϊου, ως εργαλείο οικονοµικής ανάπτυξης, την προβολή των τοπικών επιχειρήσεων κ.ά.

imeres_gastronomias4

Β.Σ.