“Με μεγάλη αγωνία – όπως και οι περισσότεροι αυτή την περίοδο – παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση… Τελικά, υπάρχουν μέτρα;

Είμαι ιδιοκτήτης ενός παιδότοπου στην Κοζάνη. Πριν 5 χρόνια και μέσα στην κορύφωση της κρίσης, μπήκα σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ και αφού κόντεψα με τον σύζυγό μου να μην έχουμε να πάρουμε ούτε γάλα για τα 2 παιδιά μας (αφού οι τράπεζες κλείσανε και παγώσανε τα πάντα) μετά από 1 χρόνο αφάνταστων δυσκολιών (κυρίως οικονομικών), κατάφερε αυτή η επιχείρηση να λειτουργήσει. Ένα κατάστημα 300 τ. μ. με χειροποίητο φαγητό και πολύ προσεγμένο χώρο. Να μην τα πολυλογώ, καταφέραμε μέσα σε 5 χρόνια λειτουργίας να επενδύσουμε κι άλλο, και να έχουμε μια επιχείρηση υγιή που μπορούσε να πληρώνει τις υποχρεώσεις τις και συνάμα να ταΐζει κι εμάς.

Απασχολώντας 10 άτομα προσωπικό και εμείς φυσικά (εγώ ανέλαβα την κουζίνα και ο σύζυγός μου το bar) – τα παιδιά μας (7&9 σήμερα) μπήκαν στον αυτόματο πιλότο…φαντάζομαι καταλαβαίνετε τι εννοώ αφού η δουλειά δεν είχε ποτέ ρεπό…Από τον Ιανουάριο του 2020 ξεκίνησε η ελεύθερη πτώση, καταλήγοντας στο τέλος Φεβρουαρίου να αποχωρούν σιγά σιγά πολλά μέλη του προσωπικού μας, αφού δουλειά δεν υπήρχε. Και όταν λέω δεν υπήρχε, κυριολεκτώ. Υπήρχαν Κυριακές (που κανονικά είναι οι πιο δυνατές μας μέρες) που ο τζίρος μας δεν έφτανε να καλύψει ούτε τα μεροκάματα. Βλέπεις, το προσωπικό μου το δήλωνα κανονικά, το ΙΚΑ την Κυριακή και ο μισθός είναι +75% και δεν έκλεβα το κράτος.

Ίσα ίσα κάλυψα τις υποχρεώσεις μου (πλην του ενοικίου Φεβρουαρίου) και ανακοίνωσα στο προσωπικό μου που είχε απομείνει, ότι δεν μπορώ να δώσω μεροκάματα άλλο γιατί δεν έχω άλλα χρήματα στην άκρη. Μου τελείωσε ότι απόθεμα είχα… Πού να φανταστώ ότι τα χειρότερα ακόμη δεν είχαν έρθει. Στις 12 Μαρτίου κλείσαμε κι εμείς μαζί με τα φροντιστήρια και τα ΚΔΑΠ. Αλίμονο μας…. Ο καιρός περνάει, θα πρέπει να πληρώσω δώρα Πάσχα στο προσωπικό, ενοίκιο 1000€/μήνα (α!… ξέχασα με έκπτωση 40%). ΔΕΗ, ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ, ΝΕΡΌ (Στην Κοζάνη επειδή είμαστε πολύ large ο Δήμος στην αξία του νερού μας βάζει να πληρώσουμε +80% για τα έξοδα του σε υποδομές) . Η επιχείρηση μου είναι κλειστή και νομίζω ότι δεν θα ανοίξει ούτε το καλοκαίρι (είναι κατάστημα χωρητικότητας 150 ατόμων) και τα έξοδα ακόμα και έτσι χωρίς να είμαστε καν ανοιχτά, είναι :

600€ ενοίκιο (από τα 1000€ που ήταν κανονικά)
250€ ΔΕΗ (Τέλη κ. α.)-κανονικά ήταν 400€
50€ΔΕΥΑ(-//-)(κανονικά ήταν 100€)
50€ COSMOTE
30€ SEQURITY
220€ ΟΑΕΕ
10€ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ
500€ ΔΟΣΗ ΔΑΝΕΙΟΥ
ΣΥΝΟΛΟ: 1710€/ΜΗΝΑ!

*Δεν έχω υπολογίσει το ΦΠΑ που είναι να πληρώσω Ιανουάρ. -Φεβρ. – Μάρτιο) ,το ΙΚΑ, την Εφορία (αυτά παίρνουν παράταση… Γιατί, θα μπορώ το Σεπτέμβριο να μαζέψω λεφτά να πληρώσω και αυτά;)
Δεν έχω υπολογίσει επίσης όλα αυτά τα προϊόντα που έληξαν ή χάλασαν όλο αυτό τον καιρό.. Μιλάμε για πολλά κιλά αλλαντικά, σως, τυριά, κοτόπουλα, σαλάτες, ψωμιά, χυμοί, καφές, και πάρα πολλά ακόμη – δουλεύαμε και σαν πιτσαρία – ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΜΕ!

Άλλο εισόδημα στην οικογένεια δεν υπάρχει, αφού και ο σύζυγος μου, απασχολούνταν εκεί.
Επίδομα 800€ δεν δικαιούμαι, γιατί η επιχείρηση απασχολεί πάνω από 5 άτομα προσωπικό και το κράτος μας θεωρεί άνετους (τελικά έπρεπε κι εγώ να έχω αδήλωτους εργαζόμενους, στο κέρδος θα ήμουνα). Το ερώτημα φυσικά είναι όχι μόνο πώς θα πληρώσω τις τρέχουσες πάγιες υποχρεώσεις μου, αλλά και πώς θα ζήσουμε. Σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε ούτε να φάμε. Ευτυχώς μπήκε το επίδομα θέρμανσης και των τέκνων και έχουμε αυτό τον καιρό να κινηθούμε… (μιλάμε για ποσό 580€)…. Δεν είμαι η μόνη.. Φαντάζομαι πως σαν κι εμένα είναι πολλοί επιχειρηματίες.. Ποιο είναι το αύριο για εμάς; Πού είναι τα μέτρα; Ακούω μέτρα μόνο για τους υπαλλήλους, Δημόσιους και ιδιωτικούς, εμείς; Τι θα κάνουμε εμείς που τόσα χρόνια πληρώναμε Φόρους, τέλη, ΚΈΡΑΤΑ!…

Πού είσαι κράτος να στηρίξεις τις επιχειρήσεις σου; Πού;;;;;;;;;;;; Το ερώτημα όπως καταλαβαίνετε δεν είναι το “πώς θα πληρώσουμε” αλλά το “πώς θα ζήσουμε”… Το πώς θα πληρώσουμε έτσι κι αλλιώς, δεν παίζει… Είναι αδύνατον! Σε όλους τους πολέμους δεν υπάρχουν χρέη, διαγράφονται.. Εμένα τώρα, γιατί δεν μου τα διαγράφετε; Σε πόλεμο είμαστε. Στον 3ο Παγκόσμιο! Ποιος νόμος είναι αυτός που προστατεύει τον πολίτη όταν κάποιος άλλος ορίζει τις ενέργειες του; Αφού αποφασίσατε να μας κλείσετε τα μαγαζιά, θα πρέπει να βρείτε τρόπο να πληρώσετε τις οφειλές!… Αλλιώς διαγράψτε τες!. Δεν μπορεί να επιλέγεις εσύ κράτος να καταστρέφεις και να εξαθλιώνεις έτσι τους πολίτες σου! Δεν τα αποδέχομαι αυτά τα χρέη. Δεν είναι δικά μου! Δεν τα δημιούργησα εγώ!

ΒΟΗΘΕΙΑ, ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; “