Για την πόλη της Φλώρινας, μετά από την τακτοποίηση τεχνικών και διαχειριστικών εκκρεμοτήτων, εκδόθηκε πρόσφατα πρόσκληση προς τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. για την υποβολή πρότασης κατασκευής του έργου «Ανάπτυξη δικτύων Φυσικού Αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην πόλη της Φλώρινας» προκειμένου να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Οι θερμικές ανάγκες της πόλης θα καλυφθούν με την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου, με χρονοδιάγραμμα κατασκευής μέχρι το τέλος του 2023, ενώ παράλληλα θα υλοποιούνται και οι συνδέσεις των καταναλωτών.

Αναφορικά με τις πόλεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου καταρτίστηκε ένα βιώσιμο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο που θα εξασφαλίζει πλήρως την απρόσκοπτη παροχή τηλεθέρμανσης. Το σχέδιο προβλέπει την διασύνδεση των τριών πόλεων με δίκτυο αγωγών ζεστού νερού μέσω της δημιουργίας ενός θερμικού κόμβου ο οποίος θα απαρτίζεται από την μονάδα Πτολεμαΐδα V (ισχύος 140MWh με απόδοση 300-400k MWh/χρόνο), μια νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά (ισχύος 60MWth, με απόδοση 270-350k MWh/χρόνο), ηλεκτρικούς λέβητες (ισχύος 100MWh, με απόδοση 20-125k MWh/χρόνο) καθώς και λέβητα φυσικού αερίου (ισχύος 100MWth, με απόδοση 10-125k MWh/χρόνο).

Στο από 17.09.2020 Μνημόνιο Κατανόησης και Στρατηγικής Συνεργασίας που υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τους Δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ Α.Ε. και του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής, δηλώθηκε ανεπιφύλακτα «η πρόθεσή τους να συνεργαστούν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για την προώθηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων ενεργειών για τη διασφάλιση της κάλυψης των αναγκών των τηλεθερμάνσεων στη Δυτική Μακεδονία τόσο κατά το μεταβατικό στάδιο, όσο και μετά την απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών Μονάδων της περιοχής σε εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το κλίμα». Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας «για τη διαμόρφωση των βέλτιστων επιλογών παραγωγής κλπ.» με εκπροσώπους από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Τηλεθέρμανσης, την Περιφέρεια και τη ΔΕΗ Α.Ε. Με τον συντονισμό της ΔΕΗ ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των προτάσεων της Ομάδας για τις οποίες αναμένεται η σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων. Επιπροσθέτως, βρίσκεται σε εξέλιξη ο Διαγωνισμός για ηλεκτρολέβητες που διενεργεί η ΔΕΗ Α.Ε. με την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, ενώ γίνονται και οι σχετικές συνεννοήσεις για την κάλυψη της επενδυτικής δαπάνης από τον λιγνιτικό πόρο. Τέλος, δρομολογούνται διαδικασίες για τη συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης / Ομάδας Διοίκησης του έργου καθώς και για τη σύσταση Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθερμάνσεων Δυτικής Μακεδονίας.