Το Ίδρυμα Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη εξέδωσε το βιβλίο με συγγραφέα την πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Μαρία. Η Μαρία είχε σύζυγο τον Δημήτριο Δελιβάνη, πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κοζανίτης της μεγάλης οικογένειας (με την πατρική του οικία ήμασταν γειτόνοι).

Η Μαρία Νεγρεπόντη της μεγάλης οικογένειας από την Τεργέστη μέχρι του Υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ. Έχει πλούσιες σπουδές, Ελλάδα και εξωτερικό με ντοκτορά στη Σορβόνι και άλλα πολλά πτυχία. Εκλέχτηκε τρεις φορές Πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας και επί των ημερών της ανεγέρθηκε το πανεπιστημιακό κτίριο και η ΑΒΕΘ έγινε το πανεπιστήμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Το βιογραφικό της είναι εμπλουτισμένο από την επίσκεψη πολλών χωρών και πόλεων που έδωσε μαθήματα στα πανεπιστήμια και διαλέξεις, πολύγλωσση, Επίτιμος της Ακαδημίας επιστημών της Ρουμανίας. Πολλές τιμητικές διακρίσεις, από τη Γαλλία της απονεμήθηκε το γαλλικό παράσημο του Εθνικού τάγματος του ιππότη της legiond’Honneur. Με υπογραφή του προέδρουNicolas Sarkozy. Η Μαρία Νεγρεπόντη είναι πολύ καλή φίλη και την έφερα τρεις φορές στην Κοζάνη και μίλησε , μάλιστα το Σεπτέμβριο το 2012 στο συνέδριο «Κοζάνη 600 χρόνια Ιστορίας»,, έλαβε μέρος και μίλησε με θέμα  «Αναπτυξιακές δυνατότητες και χαμένες ευκαιρίες της Κοζάνης» έχει συμπεριληφθεί στα πρακτικά του συνεδρίου. Στο Βιβλίο της περιέρχονται 6 κεφάλαια. Α: ΕΘΝΙΚΑ. Β: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Γ: ΟΙ ΑΝΕΚΠΗΡΩΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ. Δ: ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ. Ε: ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. ΣΤ: ΟΜΙΛΙΕΣ . Το Βιβλίο της έχει 640 σελίδες και είναι σε Β.΄έκδοση.

Στο πίσω εξώφυλλο του Βιβλίο της « ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΤΩΝΕΙ» επισημαίνει εν είδη συμπεράσματος τα ακόλουθα.

«Ο τίτλος του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας «Για την Ελλάδα που ματώνει», φωτογραφίζει εύγλωττα το περιεχόμενό του. Μέσα από τα πολυάριθμα και επίκαιρα άρθρα του, αναλύεται το δράμα του νεοελληνικού κράτους που, επί 201 συναπτά χρόνια, δεν του επιτράπηκε να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία. Το μαύρο σύννεφο μιας ακραίας υποτέλειας, που επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο με τα εγκληματικού περιεχομένου μνημόνια, υποχρεώνει την πατρίδα μας, εκτός ελάχιστων φωτεινών εξαιρέσεων, να περνά τα διεθνή συμφέροντα πάνω από τα εθνικά, ακόμη και όταν αυτή η προτίμηση καταστρέφει το σύνολο των θετικών προοπτικών της. Το ιδιότυπο αυτό αποικιοκρατικό καθεστώς, κατά κυριεύει όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού κράτους, απομυζώντας κάθε ικμάδα και κάθε αναπτυξιακή του δυνατότητα. Η απεικόνιση του μακροχρόνιου αυτού ελληνικού δράματος επιχειρείται μέσα από την ανάλυση επιλεγμένων συμβάντων, αποφάσεων ή παραλείψεων σε επίπεδο εθνικό, πολιτικό, οικονομικό, νομισματικό,δημογραφικό,μεταναστευτικό, εξωτερικής πολιτικής, αλλά και παραίτησης από Δικαιωματικές διεκδικήσεις όπως αυτή περιέχεται στα έξι κεφάλαια του νέου μου βιβλίου. Καθώς η συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πορείας στα χρόνια που έρχονται,οδηγεί την Ελλάδα, με απόλυτη δυστυχώς βεβαιότητα, σε πλήρη εξαφάνισή της από προσώπου Γης, θέλω να ελπίζω ότι το περιεχόμενο του ανά χείρας έργου θα συμβάλλει, αρχικά στην ευρύτερη συνειδητοποίηση αυτού του θανάσιμου κινδύνου, και στη συνέχεια στην έγκαιρη αποτροπή.

Η κυρία Μαρία Νεγρεπόντη είναι μια επιστήμονα με θέση και ευρύτερη αντιμετώπιση των γεγονότων μελετώντας και γράφοντας βιβλία και άρθρα. Έχει δε προσκληθεί και επισκέφτηκε χώρες και πόλεις που έδωσε διαλέξεις , μαθήματα και έρευνα από τα πανεπιστήμια Ουάσιγκτον , Νέας Υόρκης,Παρισιού,Ρώμης, Βόννης, Μασαλίας,,Φλωρεντία,Τεργέστης, Σόφιας,Μπρατισλάβας, Βαρσοβίας,Κρακοβίας,Μελβούρνης-Αυστραλίας,Buenos Aires,Κόρντοβα,Rio de janerio,Ν.Κορέα,Portde Prane Yaounte,Αλμάτι(Καζακστάν),Riyeka(Κροατία),Fribourg (Ελβετία),Targoviste (Ρουμανία) . Έλαβε μέρος ως εισηγήτρια, διοργανώτρια και πρόεδρος σε αναρίθμητα συνέδρια ανά την υφήλιο.

Μια Πνευματική πορεία με χρώμα Ελληνικό .

Γιάννης Κορκάς

Φωτογραφία:
Ο σύλλογος Κοζανιτών Θεσσαλονίκης « Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» 21-1-2004
Κόβει τη Βασιλόπιτα , από αριστερά :Λάζαρος Παπαδέλης εφέτης επί τιμή, Τάκης Ασημόπουλος, Δικηγόρος ,Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη, πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας και νύφη Κοζανίτισα, σύζυγο της ο Δημήτριος Δελιβάνης πρ. Πρύτανης του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρο του συλλόγου Κοζανιτών Θεσσαλονίκης. Γιάννης Κορκάς Λαογράφος- αρθρογράφος, συγγραφέας και Κώστας Γκιουλέκας Βουλευτής. Είναι μέλη του συλλόγου.