Ο Βασίλης Βασιλακόπουλος, καρδιολόγος, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Λάζαρου Μαλούτα «Ενότητα» μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για την έμμεση ευθύνη του δήμου Κοζάνης στα θέματα της δημόσιας υγείας.

«Αναπτυξιακοί πολίτες είναι οι υγιείς πολίτες» ανέφερε μιλώντας για ένα προβληματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας με παρεχόμενη υγεία χαμηλοτάτου επιπέδου, όταν χρηματοδοτείται με 3% του ΑΕΠ. Ως επινοήματα χαρακτήρισε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας , μια θνησιγενή κατά την γνώμη του μεταρρύθμιση. Τα ΤΟΜΥ είναι σχηματισμοί που συγκεντρώθηκαν οι γενικοί γιατροί από τα αγροτικά ιατρεία. «Δεν πήραμε ιατρικό προσωπικό, το ήδη υπάρχον το μετακινήσαμε στην πόλη» διευκρίνισε με ωφελημένη την Κοζάνη και ζημιωμένες όλες τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες. Πολίτες δεύτερης κατηγορίας ονόμασε τους κατοίκους των χωριών τονίζοντας ότι χρειάζονται χρήματα για να μεταβούν στην πόλη για να συνταγογραφήσουν.

Από τις 2500 προκηρυγμένες θέσεις ιατρών για τις ΤΟΜΥ , ενδιαφέρον εκδήλωσαν μόνο 50 συνέχισε ο κ. Βασιλακόπουλος λέγοντας ότι κανείς δεν εγγυάται τη συνέχεια για έναν γιατρό που έχει επενδύσει. «Οι δομές έγιναν για να αποσυμφορήσουν συντομογραφικά το νοσοκομεία. Δεν προσφέρουν βοήθεια στο επείγον».

Η ευθύνη του δήμου και το κληροδότημα

«Ο δήμος πρέπει διεκδικητικά και αγωνιστικά να προστατέψει την υγεία του πληθυσμού του» συνέχισε αναφέροντας τη σταδιακή μετακίνηση των δομών της υγείας στην αυτοδιοίκηση, κάτι που δεν προχώρησε. Το κληροδότημα Μαμάτσειου απαιτεί θέση στο Δ.Σ. στο δήμο Κοζάνης, ήθελε έναν «τοποτηρητή» ο ευεργέτης, οπότε είναι υποχρέωση του δήμου Κοζάνης να παρεμβαίνει και να διεκδικεί .

Το Μποδοσάκειο είναι καλύτερα στελεχωμένο και στηρίχτηκε ετεροβαρώς σε βάρος του Μαμάτσειου συνέχισε. 70% των περιστατικών δέχεται το Μαμάτσειο, οπότε δεν είναι ίδιας δυναμικότητας με το Μποδοοσακειο όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός. Το Μαμάτσειο υπολειτουργεί, έχει πολύ λιγότερους γιατρούς από το οργανόγραμμά του και δεν έχει καν μονάδα εντατικής είπε αφήνοντας σοβαρές αιχμές για την προκήρυξη των γιατρών που θα την στελέχωναν.

«Η ΜΕΘ είναι μια πικρή ιστορία. Η ΜΕΘ έπρεπε να δημιουργηθεί στο Μαμάτσειο και για κάποιο λόγο όταν προκηρύχτηκαν τέσσερις θέσεις δεν προκηρύχθηκε θέση διευθυντή παρά μόνο επιμελητών Β’, οι οποίοι δεν εγγυούνται την λειτουργία του. Κάποιοι δεν θέλουν να λειτουργήσουν τη ΜΕΘ. Ας μας απαντήσει κάποιος».

Για την καινούρια πτέρυγα του Μαμάτσειου τόνισε ότι έχει διαφημιστεί από το 2016.» «Υπάρχει μελέτη, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση;» διερωτάται. .Για το νέο νοσοκομείο , το οποίο χρειάζεται τόνισε ότι δεν βλέπει τη διάθεση από την κεντρική κυβέρνηση για νέο νοσοκομείο : « Αυτοί που επαναλαμβάνουν αυτήν την καραμέλα, να μας πουν που θα βρουν τα χρήματα. Το πρόβλημα είναι η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό.»

«Οι δομές υγείας είναι κεκτημένο του Λάζαρου Μαλούτα έχουν πέσει σε ένα τέλμα τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα ΚΑΠΗ δεν είναι καφενεία, είναι χώροι προαγωγής της υγείας. Θα μπορούσαν να κάνουν εκδηλώσεις και επισκέψεις, ένα οργανωμένο πρόγραμμα για προστασία της υγείας της Γ’ ηλικίας. Οι άνθρωποι δεν είναι απόμαχοι, αξίζουν το καλύτερο» ολοκλήρωσε.

Ιωάννα Παπαδημητρίου