Συνταγή:
1 κουτί ζαχαρούχο
3 κουτιά (με το κουτί από το ζαχαρούχο μετράμε )ζάχαρη
2 βανίλιες
6 αυγά
2 κουτιά σπορέλαιο
1 κουταλάκι γλυκού κακουλέ
4 κουταλάκια γλυκού μαχλέπι
1 πορτοκάλι (το χυμό και το ξύσμα)
1 κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου (προαιρετικά)
200 γραμμάρια νωπή μαγιά
1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο μπέικιν πάουντερ
3 κιλά αλεύρι σκληρό ή ειδικό για τσουρέκι
3 κουτιά ζεστό νερό

Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα θερμαίνουμε ανακατεύοντας τα 4 πρώτα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σε μία λεκάνη μεγάλη λιώνουμε τη μαγιά με τα τρία κουτιά νερό χλιαρό όχι καυτό και αφού λιώσει προσθέτουμε στη λεκάνη το μείγμα της κατσαρόλας που πρέπει να είναι χλιαρό όχι ζεστό για να μην κάψουμε τη μαγιά μας.Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά προσθέτουμε και το αλεύρι εκτός το λάδι και ζυμώνουμε βάζοντας σιγά-σιγά το λάδι μέχρι να το πάρει όλο και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες να φουσκώσει. Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα αφήνουμε 30 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, μετά τα αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Καλή επιτυχία.

Από το προσωπικό ιστολόγιο της Μάχης Κουτσίδη