Ρεκόρ εξαγωγών καταγράφουν τα νωπά φρούτα και λαχανικά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τους εξαγωγείς, οι οποίοι ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των εξαγομένων προϊόντων μας προς αποφυγήν δυσφήμησής τους.

Οπως επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης, η ζήτηση σε φρούτα και λαχανικά ήταν υψηλή τους τελευταίους έξι μήνες της πανδημίας και το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας δεν είχε ποτέ καλύτερες επιδόσεις από αυτές των τελευταίων μηνών.

«Αυτό οφείλεται στο ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου προσαρμόσθηκαν εγκαίρως στις απαιτήσεις για ασφάλεια που σχετίζεται με τον Covid, ενώ διαπιστώνεται μια πραγματική επανάσταση στην ευαισθητοποίηση για κατανάλωση υγιεινών φρούτων και λαχανικών με τους καταναλωτές να αναζητούν ποιοτικά προϊόντα και να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν γι’ αυτό», τονίζει ο ίδιος.

Αναλυτικά, οι εξαγωγές κερασιών έχουν τελειώσει καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών με αύξηση 47,1% σε σχέση με πέρυσι ανερχόμενες σε 38.927 τόνους έναντι 26.467 τόνων, ενώ αυξημένες ήταν και οι τιμές τους.

Αντίστοιχα, ιστορικά υψηλότερη επίδοση σημείωσαν και οι εξαγωγές των καρπουζιών παρουσιάζοντας άνοδο 16% στους 206.104 τόνους έναντι 177.675 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι εξαγωγές ροδακίνων συνέχισαν με μικρούς ρυθμούς, καθώς βρίσκονται στο τέλος της εμπορικής τους περιόδου, ενώ των νεκταρινιών παρουσίασαν υστέρηση σε σχέση με το 2019.

Πηγή: https://www.multi-news.gr/