Φίλοι μας, το πρώτο μέρος της ψηφιακής μας δράσης μας έφτασε στο τέλος του!

Από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι σήμερα προσπαθήσαμε με συνέπεια, με εβδομαδιαίες αναρτήσεις, να σας κρατήσουμε ευχάριστη και ωφέλιμη συντροφιά, σε μια δύσκολη περίοδο εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του covid-19.

Σας γνωρίσαμε με τα μουσεία, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Π.Ε. Κοζάνης.

Σας ενημερώσαμε για τα ευρήματα των μακροχρόνιων ανασκαφικών ερευνών μας σε όλο το νομό και για τα πορίσματα των σχετικών επιστημονικών μελετών μας, ενώ δεν διστάσαμε να σας μυήσουμε στις σύγχρονες θεωρητικές αναζητήσεις της Αρχαιολογικής Επιστήμης.

Σας γνωρίσαμε τη θρησκευτική τέχνη της περιοχής, όπως αυτή αποτυπώνεται στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της. Οι σχετικές αναρτήσεις μας σχετίζονταν με τις εορτές του εκκλησιαστικού ημερολογίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με σκοπό να αναδείξουμε τον άγνωστο ζωγραφικό, εικονογραφικό και καλλιτεχνικό πλούτο των εκκλησιαστικών μνημείων.

Η αρχική μας σκέψη ήταν οι πολύ σύντομες αναρτήσεις, ώστε να μην σας κουράσουμε με μακροσκελή κείμενα, ωστόσο η θεματολογία αλλά και η αγάπη μας για το αντικείμενο δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο. Επιλέξαμε τελικά να παραθέσουμε την αρχαιολογική πληροφορία με όλη την επιστημονική της εγκυρότητα, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ηλεκτρονική βιβλιογραφική πηγή. Έτσι, οι αναρτήσεις μας, τις οποίες σύντομα θα μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του Μουσείου Αιανής (www.mouseioaianis.gr), ευελπιστούμε ότι θα μπορούν να αποτελέσουν ένα σύντομο, βασικό για την Π.Ε. Κοζάνης εγχειρίδιο, χρήσιμο για ειδικούς και μη.

Αφού σας ευχαριστήσουμε θερμά για την μέχρι σήμερα στήριξή σας και το αμείωτο ενδιαφέρον σας για όσα εμείς θεωρήσαμε σημαντικά και θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας, θα σας αφήσουμε να απολαύσετε το καλοκαίρι σας και θα είμαστε πάλι μαζί το φθινόπωρο.

Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε τα μουσεία και τα μνημεία που σας γνωρίσαμε με την ψηφιακή μας αυτή δράση και όχι μόνο, δίνοντας χρώμα πολιτισμού στις διακοπές και την καθημερινότητά σας, γιατί όχι!

Σας προσκαλούμε επίσης να παρευρεθείτε στις εκδηλώσεις μας, που θα γίνουν δια ζώσης, και για τις οποίες εργάζεται ήδη πυρετωδώς το προσωπικό της Εφορείας!

Τι περιλαμβάνουν φέτος; Θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, που θα μας ταξιδέψουν σε πραγματικούς και φανταστικούς κόσμους, θα μας προβληματίσουν, θα μας συγκινήσουν και θα μας συνεπάρουν με τη φρεσκάδα της νιότης και τη γοητεία της γνώσης!

Φέτος το καλοκαίρι, λοιπόν, πάμε θέατρο! Με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο Αιανής!

Μπορείτε να ενημερώνεστε αναλυτικά για το πρόγραμμά μας μέσα από τα σχετικά δελτία τύπου, το Ημερολόγιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την ιστοσελίδα του Μουσείου Αιανής και τη σελίδα μας στο Facebook.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ !!!

Α. Χ.-Μ.