Μετά από μια τετράωρη εξαντλητική συζήτηση στο Π.Σ για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο Περιφερειάρχης και η παράταξή του απέφυγαν να πάρουν θέση επί της ουσίας και δήλωσαν πως έχουν «ανησυχίες και εκφράζουν επιφυλάξεις» για αυτό χρειάζονται περεταίρω διευκρινήσεις και θα επισκεφτούν τη διοίκηση της ΔΕΗ στην Αθήνα….
Πιο συγκεκριμένα χθες 7/10/21 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία γίνεται μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου όπου όμως εξ αρχής αποκλείστηκε το δημόσιο από την αγορά μετοχών. Αυτό ξεκάθαρα σημαίνει ότι ακόμα ένα 17% των μετοχών φεύγει από τη ΔΕΗ και πάει στοχευόμενα στο μεγάλο ξένο και ντόπιο Κεφάλαιο. Έτσι πλέον το Δημόσιο έχει μειοψηφικό πακέτο στη ΔΕΗ (34%) και οι ιδιώτες παίρνουν το 66% και ελέγχουν απόλυτα την «πρώην» Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων οι οποίοι έδωσαν τις απαραίτητες διευκρινήσεις και γνωστοποίησαν τις αποφάσεις των οργάνων τους να αγωνιστούν για να μην περάσει και αυτό το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Είναι ολοφάνερο ότι ο Περιφερειάρχης κ. Κασαπίδης για άλλη μια φορά δεν θέλησε να αποστασιοποιηθεί από τη Γραμμή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά επειδή αντιλαμβάνεται ότι το πολιτικό κόστος αυτής της επιλογής του είναι τεράστιο προσπαθεί να κρατήσει γέφυρες με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Περιοχής μας.

Η «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» δια του εκπροσώπου της δήλωσε ότι: «Εμείς, όπως και όλος ο λαός, καταλάβαμε πολύ καλά την απόφαση της ΔΕΗ και της Κυβέρνησης να παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο εκτός των άλλων και τον έλεγχο της ΔΕΗ. Πλέον η Ηλεκτρική ενέργεια ανήκει ολοκληρωτικά σε ιδιωτικούς, κερδοσκοπικούς, ντόπιους και ξένους Ενεργειακούς Ομίλους. Αυτή την επιλογή της Κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνέβαλαν καθοριστικά στη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, θα την πληρώσουν ακριβά, οι εργαζόμενοι, οι λαϊκοί καταναλωτές ρεύματος και τα οικονομικά ευάλωτα στρώματα της Κοινωνίας.

Θα σταθούμε δίπλα και θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων και της Κοινωνίας για να μείνει στα χαρτιά η απόφαση της Κυβέρνησης και της ΔΕΗ»

Επίσης στη χθεσινή συνεδρίαση η ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ κατέβασε τη δική της πρόταση που είναι και η μοναδική που μας βγάζει πραγματικά από αυτό τον φαύλο κύκλο της ιδιωτικοποίησης όλων των κοινωνικών αγαθών και είναι η παρακάτω.

«Να αγωνιστούμε για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, προσανατολισμένη αποκλειστικά στα λαϊκά συμφέροντα. «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό». Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα. Μια πραγματικά Δημόσια Εταιρεία που θα πρωτοστατήσει στη νέα εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας με σεβασμό στην αειφορία και την προστασία του Περιβάλλοντος.
Στον αγώνα για πλήρη κοινωνικοποίηση του αγαθού της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το Ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν θα περάσει

Ως εδώ!!!! Είναι πλέον καιρός να πάμε αλλιώς!

Οι συνθήκες είναι ώριμες για τη δημιουργία ενός τεράστιου κοινωνικού μετώπου Εργαζομένων- Αγροτών –Κτηνοτρόφων – Λαϊκών καταναλωτών ρεύματος και Πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία του Περιβάλλοντος ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και Φωτοβολταϊκών, ενάντια στην καύση απορριμμάτων, την ανεξέλεγκτη ταφή τοξικών απορριμμάτων κλπ.